Vai ķīmija tiešām ir visur?

Š.g. 7. martā Daugavpils Zinātņu vidusskolā ieradās izcilais zinātnieks, kura eksperimenti un stāsti par zinātnes pasauli piesaistīja visu klātesošo, tajā skaitā 11. a 11. b un 11. c klases skolēnu, uzmanību. Pasākuma dalībnieki pieredzēja virkni viņa veiktu brīnumainu eksperimentu ar metāliem, atklājot skolēniem un skolotājiem interesantus un nozīmīgus faktus par ķīmiskajām reakcijām un materiālu fizikālajām īpašībām.

Pirmais eksperiments bija vara uzsildīšana, lai parādītu tā mijiedarbību ar gaisu. Varš pārklājas ar melnu slāni, kas apliecina faktu, ka metāli var reaģēt ar gaisa skābekli, veidojot oksīdus.

Pēc tam zinātnieks pastāstīja par slaveno Brīvības pieminekli un materiāliem, kas izmantoti tā būvniecībā. Viņš skaidroja, ka pieminekļa pamatne ir izgatavota no vara, bet trīs zvaigznes, kas simbolizē brīvību, ir pārklātas ar plānu zelta slāni. Bija interesanti uzzināt, ka varš vispirms reaģē ar gaisu, iegūstot melnu krāsu, un pēc tam – ar oglekļa dioksīdu un ūdeni, iekrāsojoties zaļš.

Nākamais eksperiments izbrīnīja visus klātesošos. Zinātnieks gabaliņu nātrija iemeta ūdenī, izraisot iespaidīgu reakciju un demonstrējot šī metāla aktivitāti mijiedarbībā ar ūdeni.

Tomēr ne tikai ķīmiskie eksperimenti bija uzmanības centrā. Zinātnieks arī dalījās ar interesantiem faktiem par pašfrekvenci, izmantojot par piemēru Vanšu tiltu. Viņš skaidroja, ka tilta vantis ir savienotas tikai pie malām, lai katrai no tām būtu sava frekvence, kas palīdz novērst tilta sabrukšanu.

Beigās zinātnieks prezentēja eksperimentu ar metāla oksīdiem, ieskaitot eksperimentu “Zobu pasta zilonim”, kas ilustrē vairākkārtēju vielas tilpuma palielināšanos ķīmiskās reakcijas rezultātā.

Kopumā pasākums, kas notika ar kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” atbalstu, atstāja neaizmirstamas atmiņas par zinātnes nozīmi un interesantiem faktiem par metāliem un to ķīmiskajām īpašībām.

Latvijas skolas soma logotips

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas 11. b klases skolniece
Marija Tevjašova