4772 jaunieši cīnījās par “top! kauss” volejbolā

21. aprīlī Rīgā norisinājās 20. vispārizglītojošo skolu volejbola turnīra “top! kauss” 2024 finālsacensības. Kopumā tajās piedalījās 4772 skolēni no 602 komandām un 247 skolām, pārstāvot 34 novadus un 6 valstspilsētas. Septiņu stundu laikā tika izspēlētas 672 spēles uz 16 laukumiem, četrās grupās, ar 7 minūšu laika ierobežojumu un neierastu segumu – iekštelpu zālienā, kā arī uz diviem dažādiem grīdu segumiem.

Šogad priekšsacīkstēs piedalijās par 100 komandām un 48 skolām vairāk nekā pagājušajā gadā. Gadu no gada konkurence ir augusi un, no tā pirmsākumiem, pirms 20 gadiem, komandu skaits ir papielinājies 10 reizes. Zīmīgi, ka šogad sacensībās piedalījās gandrīz visi Latvijas novadi un valstspilsētas – 34 no 36 novadiem un 6 no 7 valstspilsētām.

Pasākums, ko organizē Latvijas Volejbola federācija kopā ar veikalu tīklu “top!”, jauniešiem deva iespēju ne tikai sportot, bet arī ņemt dalību aktivitātēs ārpus volejbola laukuma. Latvijas Robežsardzes Koledža un Jaunsardzes centrs piedāvāja iepazīties ar savu ikdienu un izmēģināt aizsardzības ieročus, savukārt, Valsts Policiju piedāvāja uzzināt vairāk par drošību ikdienā. Avota ūdens “Venden” piedāvāja spēlēt dažādas prāta un loģikas uzdevumus, apģērbu zīmols “4F” pārbaudīja, kurš spēj uzlēkt visaugstāk. Ar neizsīskstošu enerģiju pasākuma vadītājs Lauris Zalāns aicināja piedalīties arī radošajās darbnīcās, veidot atmiņu fotokolāžas, rokassprādzes, ballonus, video un daudz ko citu. Dalībniekiem bija iespēja satikt Latvija izlases spēlētājus: Atvaru Ozoliņu, Kasparu Kronbergu, Martu Levinsku, Romānu Saušu un Renāru Paulu Jansonu, kuri palīdzēja novadīt arī dažādus konkursus. Šis, 20. sacensību gads, tika svinēts kā īstens dzimšanas dienas laiks, ar ziediem, īpašiem viesiem, daudz dāvanām un ar koncertu no reperu grupas “OLAS”.

“Esam priecīgi atzīmēt “top! kauss” turnīra 20. gadadienu ar tik lielu entuziasmu un pozitīvismu no skolām visā Latvijā,” sacīja Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Arnis Tunte. “Tik daudz jauniešu vienuviet, spēlējot volejbolu visas dienas garumā, tas ir skaisti! Paldies ikvienam, kas stāv aiz šī turnīra, tas apliecina, ka varam darīt lielas lietas un ticēt tam, ka sports ir arĩ izklaide kā sportistiem, tā skatītājiem lielajā arēnā! Īpašs paldies Atim Sausnītim un “top!”, kas ar darbiem atbalsta Latvijas volejbola jaunatni!“

Apbalvošanas ceremonijā vispirms tika pasniegtas balvas trīs nominācijās: 

  • Trīs skolas, kas startējušas ar lielāko komandu skaitu novados:  Gulbenes Novada vidusskola (11 komandas), Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzija (9 komandas), Aizputes vidusskola (6 komandas). 
  • Trīs labākās Rīgas skolas visu grupu kopvērtējumā: Rīgas Valsts 2. ģimnāzija,  Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija. 
  • Trīs skolas, kas pārstāvētas ar lielāko komandu skaitu finālsacensībās:  Cēsu Valsts ģimnāzija, Gulbenes Novada vidusskola, Aizputes vidusskola. 

Kā arī tika teikts liels paldies pašvaldību koordinātoriem un visiem komandu sporta skolotājiem. 

“Emocijas ir ļoti patīkamas, jo mēs ar komandu tiešām ļoti gribējām uzvarēt un arī gatavojāmies šīm spēlēm, lai parādītu labāko rezultātu un pierādīt, ka mēs esam pelnījušas šo kausu,” pauda Anna Cepurīte, kas šogad ar komandu izcīnīja zelta medaļas vidusskolas grupā, “Noteikti tādi pasākumi kā “top! kauss” paliek atmiņā uz ilgiem gadiem, jo tie ir īstie volejbola svētki visiem jauniešiem, kas tajos piedalās. “

Skolu kausa jeb “top! kauss” 2024 laureāti:
Pamatskolas meitenes:

  1. vieta – Gulbenes Novada vidusskola (skolotāja Solvita Vīcupa – Ulme)
  2. vieta – Āgenskalna Valsts ģimnāzija (skolotāja Agija Celma)
  3. vieta – Daugavpils Centra vidusskola (skolotājs Maksims Sergejevs)

Pamatskolas zēni:

  1. vieta – Dundagas vidusskola (skolotāja Gundega Lapiņa)
  2. vieta – Jēkabpils Valsts ģimnāzija (skolotājs Aivis Kokins)
  3. vieta – Valles pamatskola (skolotājs Rolands Plēsnieks)

Vidusskolas meitenes: 

  1. vieta – Rīgas Purvciema vidusskola (skolotājs Andrejs Odinokovs)
  2. vieta – Aizputes vidusskola (skolotājs Gints Stiere)
  3. vieta – Āgenskalna Valsts ģimnāzija (skolotāja Agija Celma)

Vidusskolas zēni: 

  1. vieta – Jēkabpils Valsts ģimnāzija (skolotājs Aivis Kokins)
  2. vieta – Latgales Industriālais tehnikums (skolotājs Edgars Baltacis)
  3. vieta – Juglas vidusskola (skolotājs Sergejs Bērziņš)

Otro gadu pēc kārtas savu uzvarētāju titulu ir noturējusi pamatkolas zēnu Dundagas vidusskola komanda ar skolotāju Gundegu Lapiņu, kā arī vidussskolas zēnu Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komanda ar skolotāju Aivi Kokinu.  “Lai arī šī gada “top! kauss” finālsacensību spēles bija vairāk, mūsu komandai tās bija ļoti saspringtas un nervus kutinošas, mēs cīnijās līdz pēdējam. Finālspēļu formāts, kad tiek spēlēts ar ierobežotu laiku, neļauj komandām atslābt nevienu mirkli. Tomēr spēja būt aukstasinīgākiem spēļu pēdējās sekundēs ļāva izcīnīt uzvaru.” teic Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolotājs Aivis Kokins. 

Zīmīgi, ka godalgotās vietas arī šogad saņēma Āgenskalna Valsts ģimnāzija pamatskolas un vidusskolas meiteņu komandas ar skolotāju Agiju Celu un Juglas vidusskolas zēnu komanda ar skolotāju Sergeju Bērziņu.

Liels paldies pasākuma atbalstītājiem: “top!”, Rīgas dome, Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Sporta federāciju padome, “4F” un “Venden”, kā arī balvas dalībniekiem bija sarūpējuši “Smiltenes Piens”, “Pētergailis”, “Mežezers”, “Volvo sporta centrs”, “Pophouse”, “Minhauzena Pasaule”, “Joma”, “Vizium”, “Cosmos” Ilūziju muzejs, “Ezītis miglā” un “Herbitum”.

                Skolu kauss volejbolā ir masveidīgākās un gaidītākās jauniešu volejbola sacensības, ko kopš 2001. gada organizē Latvijas Volejbola federācija, šajā laikā pulcējot vairāk nekā 65 000 skolēnus. Šis ir bijis pirmais lielais volejbola turnīrs arī pasaules līmeņa volejbolistiem – Anastasijai Samoilovai, Tīnai Graudiņai, Jānim Šmēdiņam, Gundaram Celitānam, Aleksandram Samoilovam, Mārtiņam Pļaviņam, Tomam Švanam, Renāram Paulam Jansonam, Edvīnam Skrūderam, Atvaram Ozoliņam, Kasparam Kronbergam, Romānam Saušam un citiem zināmiem volejbolistiem.

Papildu informācija: https://volejbols.lv/jaunatne/top-kauss/top-kauss