Satiksmes ministrija kampaņā “Laid kā lielais!” aicina bērnus un jauniešus atkārtot drošas  pārvietošanās pamatprincipus

Pēc aptaujas datiem vairāk nekā puse respondentu norāda, ka lielākais drošības risks, piedaloties ceļu satiksmē, ir viedierīču lietošana un aizsargelementu trūkums, tāpēc Satiksmes ministrija (SM) ar Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) atbalstu turpina pagājušajā gadā veiksmīgi iesākto izglītojošu kampaņu “Laid kā lielais!” par bērnu un jauniešu drošību ceļu satiksmē. Kampaņas galvenais varonis Asvalters aicina iepazīt ielu gudrības, pievēršot uzmanību noteikumiem, kas jāzina elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem.

“Bērnu un jauniešu pārvietošanās ar velosipēdiem, elektroskrejriteņiem un citiem mikromobilitātes rīkiem ir atbalstāma, taču, lai izvairītos no negadījumiem un traumām, ir svarīgi ievērot noteiktus drošības pasākumus. Īpaši tagad, kad tuvojas skolēnu vasaras brīvlaiks un aktīvi ir sākusies velobraukšanas sezona, ir svarīgi gan atgādināt par Ceļu satiksmes noteikumiem (CSN), gan informēt par jaunām prasībām elektroskrejriteņu lietošanā,” uzsver SM Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktores vietnieks Jānis Kalniņš.

Kampaņas “Laid kā lielais!” galvenais varonis Asvalters aicina ikvienu bērnu un jaunieti vecumā no 7 līdz 24 gadiem iepazīt ielu gudrības tīmekļvietnē asvalters.lv, kā arī pārbaudīt savas zināšanas, izpildot testus, tādējādi veicinot savu un citu drošību ceļu satiksmē.

Kampaņas ietvaros pētījumu aģentūra “Norstat” 2024. gada aprīlī veica aptauju, kurā piedalījās 1341 respondents. Aptaujā 58% iedzīvotāju par galvenajiem bērnu un jauniešu drošības riskiem, pārvietojoties ar mikromobilitātes rīkiem, uzskata viedierīču lietošanu. 56% respondentu minēja arī aizsargelementu trūkumu, bet 41% – luksoforu signālu ignorēšanu. Līdzīgi aptaujas rezultāti bija pērn veiktajā aptaujā, kad 64% respondentu uzskatīja viedierīču lietošanu par galveno risku ceļu satiksme, 45% aptaujāto minēja aizsargelementu trūkumu, bet 43% – nepareizu ielu šķērsošanu.

“Aptaujas dati liecina, ka joprojām ir svarīgi bērnus un jauniešus turpināt izglītot par pareizu un drošu ceļu satiksmi, lai brauciens ar velosipēdu, skrejriteni, skrituļdēli vai elektroskrejriteni neizvērstos nepatīkamā un traumatiskā pieredzē. Pie tam varam sākt ar pašu vienkāršāko – izmantot aizsargķiveri. Tas ir viens no aspektiem, kur liela ietekme var būt bērnu vecākiem – nopirkt ķiveri ne tikai bērnam vai pusaudzim, bet arī atgādināt par nepieciešamību to valkāt, pareizi aizsprādzēt un pašiem rādīt piemēru,” aicina Kalniņš.

Kampaņas laikā Asvalters akcentē arī izmaiņas noteikumos, kas jāņem vērā, braucot ar velosipēdu vai elektroskrejriteni. Saskaņā ar grozījumiem Ceļu satiksmes likumā elektroskrejriteņu reģistrācija ir obligāta un ar nereģistrētiem elektroskrejriteņiem piedalīties ceļu satiksmē no šī gada 1. aprīļa ir aizliegts. Tāpat grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos (CSN) paredz, ka elektroskrejriteņu vadītājiem līdz 17 gadiem obligāti ir jālieto aizsargķivere, kā arī jābūt velosipēda vai jebkura cita transportlīdzekļa vadītāja apliecībai.

Arī velosipēdu vadītājiem jāņem vērā, ka līdz 17 gadu vecumam ir jābūt velosipēda vai jebkura cita transportlīdzekļa vadītāja apliecībai, kā arī ķiveres lietošana līdz 16 gadu vecumam ir obligāta. Tāpat velosipēdam jābūt aprīkotam ar lukturiem – priekšā baltas krāsas lukturim un aizmugurē sarkanas krāsas lukturim, kam, braucot diennakts tumšajā laikā, jābūt iedegtiem.

Kampaņu “Laid kā lielais!” atbalsta un finansē CSDP.

Komunikācijas nodaļa
E-pasts: komunikacijas@sam.gov.lv