Eseju konkurss „No pretošanās līdz atmodai. Latvijas Tautas fronte” noslēdzies

07.03.2014.

7.martā Daugavpilī noslēdzās Latvijas okupācijas muzeja un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes projekts – eseju konkurss skolēniem „No pretošanās līdz atmodai. Latvijas Tautas fronte”. Konkursa mērķis bija rosināt jauniešus pētīt sava novada un pilsētas, savas dzimtas un ģimenes neseno vēsturi, saglabājot atmiņas, domas un idejas par Trešo atmodu. Esejās tika vērtēts atmiņu autentiskums, izklāsta oriģinalitāte, vēstures likumsakarību pārzināšana, kā arī spēja savu darbu pārliecinoši prezentēt žūrijai. Konkursā varēja piedalīties 7.-12.klašu skolēni.—–
Trešā atmoda un LTF darbība Daugavpilī bija savdabīga, jo te 20.gadsimta 80.gadu beigās dzīvoja tikai 13% latviešu, bet cittautiešiem bija grūti noticēt un pieņemt neatkarīgas Latvijas ideju. Sarkanbaltsarkanais karogs uz Daugavpils Pedagoģiskā institūta ēkas tika pacelts 1989.gada 11.februārī, bet 1990.gada 4.maija deklarācija tika ignorēta, tāpēc, sākoties 1991.gada augusta pučam, pat lielākie Latvijas patrioti nebija optimisma pilni un sadedzināja gandrīz visus dokumentus un pierādījumus par LTF un LNNK darbību 1988.-1991.gadā. Daudzi tā laika disidenti un patrioti arī šobrīd nelabprāt runā par tā laika notikumiem, tāpēc skolēnu darbs nebija viegls.
Esejās tika analizēta informācija gan par labi zināmiem Trešās atmodas dalībniekiem, piemēram, Jāni Rasnaču, Anitu Liepu, Vilmu Makrecku, gan arī par klusajām sava laika varonēm Ēriku Kampāni, Larisu Bogatirjovu un citiem. Sevišķi izjusti stāsti bija par mammu, vectēviem, tēviem, kuri piedalījās Baltijas ceļā, Barikādēs, 11.novembra manifestācijā, jo tie ir pašu tuvāko cilvēku stāsti, tātad – vispatiesākie.
Tā kā šis projekts paralēli risinājās arī Liepājā un Valmierā, tad Daugavpils pedagogi vērtēja Liepājas skolēnu esejas, bet mūsu jauniešu darbus vērtēja Valmieras kolēģi. Mutiskās prezentācijas vērtēja Latvijas okupācijas muzeja pārstāvji Agnese Skara un Edvards Peredistijs, Daugavpils Universitātes docētāja Ilze Šenberga, Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolotāja Olga Grišāne. Žūrijai bija grūti izšķirties par septiņiem veiksmīgākajiem darbiem, jo katrā prezentācijā bija ielikta skolēna dvēsele, bija daudzi foto un audio materiāli, pat rosinājums kopā nodziedāt Trešās atmodas populārāko dziesmu.
Rezultātā galveno balvu – divu dienu ekskursiju pa Vidzemi – ieguva Daugavpils Krievu vidusskolas- liceja 7.klases skolniece Aleksandra Drozda, Daugavpils Valsts ģimnāzijas 8.klases skolēns Mārcis Pīnups, 13.vidusskolas 9.klases skolniece Sofija Ivanova, Saskaņas pamatskolas 9.klases skolēni Sabīne Locika un Artēmijs Sokolovs. Vidusskolēnu grupā veiksmīgākās izrādījās Linda Meldere no Daugavpils Valsts ģimnāzijas un Anna Sintija Ivanova no Špoģu vidusskolas. Žūrija uzteica skolēnu ieinteresētību, drosmi, sevišķu atzinību ieguva Darjas Gridasovas, Anastasijas Saveļjevas, Lindas Melderes un Sabīnes Locikas īpašās, pārdomātās, emocionālās prezentācijas. Visi skolēni un skolotājas konsultantes saņēma Latvijas okupācijas muzeja, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes un Daugavpils Universitātes sagādātās balvas.
Lai mūsu skolēniem interesanta ekskursija un veiksmīgs noslēguma seminārs Rīgā, Okupācijas muzejā!
Paldies par viesmīlību Daugavpils Valsts ģimnāzijai!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe,
vēstures skolotāju MA vadītāja
Signita Gabrāne