Jauna mācīšanās pieredze, piedaloties filmā par holokaustu

14.03.2014.

No 8. līdz 11.martam Daugavpils 10.vidusskolas 10.a klases skolēni piedalījās ASV vēstniecības Latvijā atbalstītajā projektā „Rumbula’s Echo and Beyond”. Projekta ietvaros notika dokumentālās filmas „Rumbula’s Echo” fragmentu pārfilmēšana.—– „Rumbulas atbalss” (Rumbula’s Echo) ir pirmā filma, kuras tēma ir holokausts Latvijas teritorijā, precīzāk, 25 000 ebreju nogalināšana Rīgas apkārtnē 1941.gadā. Filmas uzņemšanas gaitā ir paredzēts nofilmēt vienu no lielākajiem masu skatiem, kāds jebkad uzņemts filmās par holokaustu.
Dokumentālajā filmā „Rumbulas atbalss” iekļautas intervijas ar vairākiem holokaustā izdzīvojušajiem. Filmā būs redzamas arī arhīvu fotogrāfijas, kas kalpo kā vēstures liecības, taču nav nevienas fotogrāfijas, kas atainotu ebreju sapulcināšanu Maskavas ielas rajona geto un to piespiedu gājienu līdz Rumbulai. Pati filmēšana ilga divas dienas. Filmas režisors Mitčels Libers savā darbā rekonstruēja 1941.gada vēsturiskos notikumus, kuru rezultātā Rīgas apkārtnē tika nogalināti 25 000 ebreju. Mūsu skolas skolēni bija masu skatu dalībnieki, kuri attēloja ebrejus, kas tika dzīti no Rīgas uz Rumbulu. Dokumentālo filmu veido nevalstiskā organizācija Luminesence Media Group NFP. Nepabeigtā filmas projekta pirmais seanss notika 2011.gada 4.jūlijā Rīgā. Latvijas ebreju kopiena ir organizācijas galvenā padomdevēja filmas uzņemšanas gaitā. Konsultanti no Latvijas vēsturnieku vidus ir Marģers Vestermanis un Latvijas Universitātes profesori Aivars Strenga un Ruvins Ferbers.
Projekta organizētāji neaizmirsa arī par izglītojošo programmu. Dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Rīgas vēsturiskās vietas, kurās 2.Pasaules kara laikā atradās ebreju geto, muzeju „Ebreji Latvijā”, kurā varēja iepazīties ar ebreju tautas vēsturi, sadzīvi, kultūru dažādos laikmetos, Rumbulas memoriālu, kā arī piemiņas memoriālu ebreju ģimeņu glābējam Žanim Lipkem.
Filmēšanas noslēgumā skolēni tika uzaicināti uz ASV vēstniecību, kur projekta organizētāji un dalībnieki apkopoja paveikto.
Latvijā projektu koordinē Izglītības Attīstības Centrs (IAC) un tā pilns nosaukums ir „Rumbula’s Echo and Beyond: Amplifying Holocaust Education”, projektā piedalās piecas Latvijas vidusskolas, kas pārstāv savas pilsētas: Sabili, Brocēnus, Valmieru, Smilteni un Daugavpili. Projekts kopumā vērsts uz vēstures un holokausta notikumu dziļāku izpratni un tolerances veicināšanu skolu jauniešos un sabiedrībā kopumā. Tas sastāvēs no līdzdalības filmēšanā, kā arī vietējo projektu īstenošanas katrā no iesaistītajām kopienām, kas būs vērsti uz vēstures izzināšanu un iekļaujošas sabiedrības un tolerances veicināšanu mūsdienās.
Piedalīšanās projektā ir interesanta un noderīga pieredze visiem iesaistītajiem, kā arī lieliska iespēja dažādot mācīšanās pieredzes un sekmēt saikni ar apkārtējo sabiedrību.

Informāciju apkopoja: Daugavpils 10.vidusskolas
10.a klases skolniece,
projekta dalībniece
Anastasija Žagare