Dzejas diena Daugavpils pilsētas 20.pirmsskolas izglītības iestādē

24.03.2014.

UNESCO ASP 21.martā atzīmē Pasaules dzejas dienu. Mūsu iestādē šī diena tika atzīmēta 18.martā. Daugavpils pilsētas 20.pirmsskolas izglītības iestādē strādā radoša pirmsskolas izglītības skolotāja Natālija Gorjačova, kura raksta dzejoļus bērniem un izmanto tos savā darbā. N.Gorjačova ir labi pazīstama ar Daugavpils dzejniekiem. Radās ideja iepazīstināt iestādes sagatavošanas un vecāko grupu bērnus ne tikai ar N.Gorjačovas dzeju, bet arī uzaicināt Daugavpils dzejnieci Tamāru Trutjko.—–

Iepriekš bērni tika iepazīstināti ar T.Trutjko bērnu grāmatām „Zooparks” un „Lauku sēta”. Mēs aicinājām bērnus uzzīmēt zīmējumus par šo grāmatu varoņiem.
T.Trutjko prezentēja bērniem savas grāmatas. Lasāmā grāmata „Zooparks” ir aizraujošs ceļojums dabas pasaulē, kur autores dzejoļi ir papildināti ar daudzveidīgiem krāsainiem attēliem. Krāsojamās grāmatas „Lauku sēta” zīmējumi un dzejas rindas sniedz ieskatu mājdzīvnieku uzvedībā un dzīvesveidā. Mazajiem lasītājiem ir iespēja radoši izpausties, krāsojot grāmatas ilustrācijas. Dzejoļi attīsta bērnu interesi par dabu un māca saudzīgu attieksmi pret apkārtējo vidi.
T.Trutjko bija sagatavojusi bērniem mīklas par dzīvniekiem, mācīja, kā pareizi vajag sacerēt dzejoļus, bērniem vajadzēja izdomāt vārdus ar atbilstošām atskaņām. Autore bija sagatavojusi dažādas vārdu spēles bērniem, audzēkņi ar lielu interesi darbojās.
Tikšanos turpināja mūsu iestādes pirmsskolas skolotāja Natālija Gorjačova. Viņa iepazīstināja bērnus ar saviem jaunākajiem dzejoļiem, ļāva uzminēt rindu pēdējos vārdus, aicināja bērnus spēlēt asociāciju spēli, iesaistīja arī grupu skolotājas dzejoļu rindu papildināšanā.
Starplaikos vecāko un sagatavošanas grupu bērni deklamēja T.Trutjko dzejoļus. Atmosfēra pasakumā bija ļoti radoša, bērni guva ne tikai pozitīvas emocijas, bet arī jaunas zināšanas un prasmes dzejoļu sacerēšanā, visi bērnu zīmējumi tika uzdāvināti T.Trutjko. Pasākumā piedalījās arī bērnu vecāki.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
20.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Daina Vilmane