Lieldienas gaidot

14.04.2014.

Tēma „Lieldienas” pirmsskolas vecuma bērnu izpratnei nav tā vienkāršākā. Mēs savā, Daugavpils pilsētas 15.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē, katru gadu cenšamies izdomāt un izmantot dažādas metodes un paņēmienus bērnu iepazīstināšanai un zināšanu padziļināšanai par svētkiem, ko svin visa kristīgā pasaule.—–
Nedēļas nogalē mēs nolēmām ar bērniem apmeklēt integrētu nodarbību, kura tika organizēta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā interaktīvās programmas „Lieldienu simboli un atribūti” ietvaros. Nodarbība notika speciāli aprīkotā telpā iestādes pagrabstāvā. Mūs viesmīlīgi sagaidīja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbiniece muzejpedagoģe Anna Akmolova, kura bērniem pastāstīja par Lieldienu tradīcijām, simboliem un atribūtiem. Bērni guva informāciju par to, ka šie svētki simbolizē mūžīgo dzīvi, kuras galvenie atribūti ir svētbildes, kāda nozīme tiek piešķirta Svētās uguns nonākšanai. Nodarbības vadītāja visu šo interesanto un sasitošo informāciju sniedza bērniem saprotamā un pieejamā veidā, papildinot ar izteiksmīgiem slaidiem. Bērni arī uzzināja par Lieldienu tradīcijām dažādās zemēs – kas tām kopīgs un kas atšķirīgs.
Vēl šī nodarbība iepriecināja ar to, ka bērniem tika piedāvāta iespēja pašiem padarboties un pastrādāt – izveidot skaistus olu paliktnīšus, pie tam jāatzīmē, ka organizatori bija labi pārdomājuši šo nodarbību un tai rūpīgi sagatavojušies, sagādājot gan materiālus, gan instrumentus.
Pēc tam tika sarīkota Lieldienu tradicionālā un galvenā spēle – olu ripināšana, kas deva iespēju mazajiem ķipariem patrenēties nopietnām „sacensībām” pašos svētkos. Ekskursija un nodarbība ļoti patika gan bērniem, gan pieaugušajiem, tāpēc arī turpmāk plānojam piedalīties šāda veida pasākumos mūsu pilsētas muzejā.
Gribam pateikt lielu paldies šī pasākuma organizētājiem un realizētājiem un gaidīsim jaunas radošas un drošas idejas!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
15.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
pirmsskolas skolotāja
Jeļena Nedokosa,
vadītājas vietniece
Aina Kucina