„Mana Mārīte” iedvesmo pirmsskolas skolotājus jaunām idejām

10.05.2014.

25.aprīlī Daugavpils 27.pirmsskolas izglītības iestādē notika praktiskais seminārs pirmsskolas skolotājiem „Pasaules virtuves tradīcijas bērniem”. Šogad mūsu iestāde īstenoja jauno projektu, kura mērķis ir izveidot bērnu priekšstatu par dažādu valstu kultūrvērtībām un pasaules virtuves noslēpumiem.—– Projekta metodes pamatā ir bērnu patstāvīgā darbība, ar kuru palīdzību bērns apgūst apkārtējo pasauli un jaunas zināšanas atklāj produktīvā darbībā. Projektā „Pasaules virtuves tradīcijas bērniem” piedalījās sešas bērnu grupas un katra izvēlējās savu valsti. Četrus līdz septiņus gadus vecie audzēkņi „ceļoja” uz Franciju, Japānu, Itāliju, Lielbritāniju, Krieviju un arī pa dzimto Latviju. Mazie „ceļotāji” iepazinās ar attiecīgās valsts kultūru, tradīcijām, virtuvi, populārām dziesmām, dejām un rotaļām. Bērniem ļoti patika mācīties vārdus un frāzes svešvalodā, skatīties dokumentālas un animācijas filmas un orientēties ģeogrāfiskajā kartē. Bet visvairāk viņiem iepatikās gatavot nacionālos ēdienus pēc receptēm. Iestādes audzēkņiem tika organizēta radoši pētnieciska izziņas darbība, doti materiāli un organizētas rokdarbu un mājturības nodarbības. Pirmsskolas skolotāji rūpīgi atlasīja receptes, lai tās būtu pēc iespējas pieejamākas pagatavošanai pirmsskolas vecuma bērniem, un apvienoja receptes pavārgrāmatā. Bērni uztvēra projekta ideju ar lielu interesi, entuziasmu un bija pozitīvi motivēti darbam. Audzēkņu pašvērtējums tika paaugstināts, jo viņiem tika dota iespēja uzvilkt īstu pavāra formu, darboties ar īstiem produktiem, galda piederumiem un sadzīves tehniku. Meitenes un zēni bija sajūsmā, kad gatavošanas procesā viņiem sanāca garšīgs ēdiens. Mazie pavāri ar prieku gatavoja tādus ēdienus kā itāļu picu un tiramisu, mafinus, franču bagetes, augļu dzērienu smuzi, krievu pankūkas, sklandraušus, biezpiena mājiņas, standziņas, saldās ruletes, suši un citus garšīgus nacionālos ēdienus. Vairāki bērni, lepojoties par saviem panākumiem, gribēja arī gatavot kaut ko mājās un pacienāt savu ģimeni. Viņi arī uzzināja, cik svarīgi ir estētiski noformēt gatavo ēdienu.
Pirmsskolas skolotājiem šis projekts izraisīja arī daudz pozitīvu emociju, jo viņi paši uzzināja vairāk par dažādu valstu kultūru un tradīcijām, paplašināja savas kulinārās prasmes, pilnveidoja savu pedagoģisko meistarību, radošumu un izmantoja inovatīvās tehnoloģijas. Šogad pedagogi atklāja sev jaunu rokdarbu tehniku „Kulinārija no filca”. Viņi no filca sašuva picas, mafinus, suši, bagetes un atrada vēl daudz iespēju „gatavot ēdienus” no šī materiāla. Šūtā kulinārija var būt plaši izmantota sižeta lomu rotaļās, un arī paši bērni var šūt rokdarbu nodarbībās dažādus „gardumus”.
Ar savām idejām iestādes pedagogi labprāt dalās gan ar pilsētas pirmsskolas skolotājiem praktiskajā seminārā, gan ar kolēģiem no citām valstīm eTwinning portālā projektā „Healthy food cookery book”. Projekta partneri ir pedagogi no Polijas, Lietuvas, Igaunijas, Slovākijas un Turcijas.
Ēdienu gatavošana atgādina dzīvi – katrs mēs dzīvojam pēc savas receptes, kurā variējam garšvielas pēc saviem ieskatiem un sajūtām. Nav pareizas vai nepareizas receptes, vienkārši katram ir sava. Galvenais, lai tajā netrūktu “šķipsniņas mīlestības, ēdamkarotes miera un tējkarotes gudrības” (indiešu gudrība).
Plašāku informāciju par projektu „Pasaules virtuves tradīcijas bērniem” varat atrast Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas izglītības iestādes mājas lapā www.manamarite.lv sadaļās video un fotogalerija 

http://manamarite.lv/video

http://manamarite.lv/gadi/2014

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
27.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece J.Sivačova