Noslēdzies dzejas un eseju konkurss „Latvija – manas mājas!”

09.06.2014.

6.jūnijā Latviešu mājā uz noslēguma pasākumu pilsētas svētku ietvaros tika aicināti visi dzejas un eseju konkursa „Latvija – manas mājas!” dalībnieki. Maijā Daugavpils Latviešu biedrība sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi aicināja pilsētas skolu jauniešus piedalīties Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanai veltītajā dzejas un eseju konkursā „Latvija – manas mājas!” Konkursa mērķis bija veicināt skolēnu dziļāku interesi un izpratni par Latvijas valsti.—–
Maijā, kad Latvija ieslīgst baltās ievu kupenās, kad balti un zili ceriņi līkst pāri parka soliņiem, kad pļavas piebārsta pienenes un citi ziedi, mēs katru gadu it kā no jauna paveramies debesīs, ieraugām plašo pasauli un nodomājam: „Cik skaists pavasaris Latvijā!” „Māju sajūtu veido mūsu daba. Plaukstošo pumpuru smarža, skanīgās putnu dziesmas, kuplie meži, zaļās pļavas, dzidrie ezeri, garās upēs – tas viss ir sastopams mūsu mīļajā Latvijā. Citiem tas liekas maznozīmīgs, bet es esmu priecīgs, ka Latvijā var līt lietus un pēc minūtes jau būt karsts, ka Latvijā var sākt snigt sniegs aprīļa beigās. Tas viss veido mūsu burvīgo dabu, kuru tu nevarēsi atrast nekur citur pasaulē.” (Haralds Pakers, Daugavpils Valsts ģimnāzija).
Maijs ir mēnesis, kad mēs domājam arī par savu valsti, valstiskās neatkarības atjaunošanu. „Mūsu valsts vēsturē bija dažādas dienas, arī smagas, bet mēs apvienojāmies, jo zinājām, ja neaizstāvēsim savu valsti, paliksim bez mājām, bez savas valsts, kuru saukt par mājām. Bez cilvēka un bez mīlestības mūsu valsts neveidotos. Cilvēks izveidoja valsti, bet no mīlestības valsts pārtapa par mājām. Un tā savienojoties, Latvija kļuva par mūsu mājām.” (Enija Katrīna Ruskule, Daugavpils Valsts ģimnāzija). Santa Zariņa (Daugavpils Valsts ģimnāzija) uzskata, ka „par visu to, kas mums šobrīd ir, varam pateikties tiem cilvēkiem, kuri 1990.gadā neatlaidīgi cīnījās par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, izveidoja Baltijas ceļu, devās uz barikādēm un nebaidījās atdod savu dzīvību dzimtenes labā. Pateicoties viņu pūlēm, Latvija ir neatkarīga valsts ar savu valodu, kultūru, tradīcijām, taču joprojām ir daudz jāstrādā, lai uzlabotu Latvijas ekonomisko un sociālo stāvokli”.
Eseju konkurss „Latvija – manas mājas!” ļoti saskan ar Pilsētas svētku devīzi – Pilsēta ar māju sajūtu. Māju sajūta bija arī Latviešu mājā, kur konkursa dalībniekus laipni sagaidīja Daugavpils Latviešu biedrības (DLB) valdes priekšsēdētāja Genovefa Barkovska un biedrības biedri. G.Barkovska sveica dalībniekus, atgādināja dzejas un eseju konkursa nolikumu un iepazīstināja ar darbu vērtēšanas komisijas pārstāvi skolotāju Regīnu Rimšu. Darbus vērtēja arī Daugavpils Universitātes profesore Vilma Šaudiņa, profesore Sandra Meškova, DLB valdes priekšsēdētāja Genovefa Barkovska, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes informācijas tehnoloģiju administrators Viktors Petrovs. Konkursā piedalījās Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Vienības pamatskolas un Daugavpils 10.vidusskolas skolēni. Kā atzīmēja G.Barkovska, iesūtītie darbi bija tik sirsnīgi un daudzveidīgi, ka bija grūti noteikt uzvarētājus. Regīna Rimša izteica īpašu pateicību 10.vidusskolas dalībniekiem un skolotājai par mīļajām esejām, jo skolēni prata savu mīlestību pret dzimto zemi ietērpt skaistos vārdos neskatoties uz to, ka mācās vēl tikai 3.klasē. Visi dalībnieki saņēma DLB pateicības, krūzītes un A.Liepas grāmatu „Atbrīvošanās. Atmodas līkloči Daugavpilī” ar G.Barkovskas personisku ierakstu katram dalībniekam. Pēc apbalvošanas klātesošajiem bija iespēja iepazīt Latviešu māju, piedalīties atraktīvos konkursos kopā ar biedrības biedriem, dziedāt latviešu tautasdziesmas, iet rotaļās un dejot. Paldies G.Barkovskai par sirsnīgo pasākumu ar māju sajūtu!
Konkurss ir noslēdzies, dāvanas saņemtas, bet, kā raksta Santa Zariņa, „mūsu valsts nākotne un tas, vai mēs varēsim ar lepnumu runāt par Latviju, savu dzimteni, ir atkarīgs tikai no mums pašiem. Vai mēs paliksim un veidosim savu nākotni šeit? Vai mēs būsim neatlaidīgi un saglabāsim valsts neatkarību un individualitāti? Vai spēsim nest Latvijas vārdu pasaulei ar augsti paceltu galvu? Šos jautājumus, manuprāt, būtu jāuzdod sev katram Latvijas pilsonim un katram ir jābūt spējīgam godīgi uz tiem atbildēt.”

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Valsts ģimnāzijas
latviešu valodas un literatūras skolotāja
Ingrīda Kondratjeva
t.29627901