Pilsētai ir vajadzīgas dažādas skolas!

10.06.2014.

Latvijas un Daugavpils masu medijos 4.jūnijā parādījās ziņas par iespējamām skolu tīkla izmaiņām un skolu saraksts, kurās, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, nav pietiekams skolēnu skaits. Starp šīm skolām tika minēta arī J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde sniedz savu skaidrojumu šajā jautājumā.—–
Daugavpilī poļu tautības pārstāvji veido ap 14% no iedzīvotāju skaita, šeit ir stipra un aktīva poļu kopiena un kultūras biedrība, kura uztur un plaši popularizē savas tradīcijas.
Saskaņā ar Latvijas Republikas valdības un Polijas Republikas valdības 29.03.2006. līguma par sadarbību kultūrā un izglītībā 5.pantu puses apņēmās nodrošināt dzimtās valodas, vēstures un kultūras mācīšanu, kā arī izglītību dzimtajā valodā atbilstoši attiecīgajai izglītības sistēmai pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās. Latvijas un Polijas kultūras un izglītības sadarbības programma 2013.-2016.gadam paredz sadarbību izglītības iestāžu tīkla uzturēšanas, renovācijas un attīstības jomā, pedagogu tālākizglītībā un skolēnu apmaiņu un kopīgu projektu īstenošanu.
Daugavpils ir viena no retajām Latvijas pilsētām, kuras teritorijā notiek šo līgumu īstenošana dzīvē un ir iespēja iegūt pirmsskolas un vispārējo vidējo izglītību poļu valodā. Ar Daugavpils pilsētas valdes lēmumu no 25.05.92. Daugavpils 29.bērnu dārzs tika reorganizēts un pārveidots par 29.poļu bērnu dārzu, kas ir cieši saistīts ar nākamās izglītības pakāpes īstenotāju – J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāziju, kura sākotnēji kā poļu skola tika nodibināta 1991.gadā. Mācību iestādē kopš tās darbības atjaunošanas tiek pievērsta uzmanība poļu tradīciju popularizēšanai un saglabāšanai poļu jaunās paaudzes vidū.
Skola kā vienīgā izglītības iestāde pilsētā piedāvā poļu valodas un Polijas vēstures apguvi, poļu valodas prakses un vasaras nometnes Polijas Republikā skolēniem un skolotājiem. Pateicoties noslēgtajam sadarbības līgumam starp Polijas un Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijām, skolā strādā viesskolotāji no Polijas. Kopš 2002. gada ģimnāzijā darbojas skolas muzejs, kurā skolēniem ir iespēja padziļināt savas zināšanas par Latvijas un Polijas vēsturi, apgūt muzeja darbības pamatprincipus un attīstīt prasmes zinātniski pētniecisko darbu izstrādē.
Draudzīgā aicinājuma skolu reitingā pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem par 2012./2013.mācību gadu starp 56 Latvijas ģimnāzijām J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija ir 17.vietā. 2014./2015.mācību gadā skolas gaitas uzsāks 36 pirmklasnieki, bet 10.klasē mācīsies 22 izglītojamie.
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete šā gada 6.jūnijā preses konferencē, runājot par mazo skolu saglabāšanas iespējām, uzsvēra, „ka 2014./2015.mācību gadā nozīmīgas pārmaiņas mūsu valsts skolu tīklā nenotiks.” Ministre atgādināja, ka „šobrīd patiešām nav neviena normatīvā akta, kurā būtu noteikti kādi kritēriji vidusskolas 10.klases atvēršanai atkarībā no skolēnu skaita. Skolu tīkla sakārtošanu nevar īstenot tikai centralizēti, jebkura skolu reorganizācija, tostarp skolu slēgšana vai jaunu atvēršana, ir pašvaldību kompetence. Tādēļ nav pieņemami pēdējā laikā izskanējušie spekulatīvie apgalvojumi par Izglītības un zinātnes ministrijas plāniem slēgt mazās skolas. Veidojot optimālu skolu tīkla infrastruktūru, būtisks ir pašvaldību viedoklis.” Ministre atzinīgi vērtē visu pašvaldību ieguldījumu pārdomātā izglītības jautājumu risināšanā, rūpējoties par skolām, kas ir to teritorijā.
Š.g. 4.jūnijā, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti, Daugavpils pilsētas pašvaldības vadība apliecināja, ka ir ieinteresēta saglabāt un attīstīt tās administratīvajā teritorijā esošo J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāziju.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434