„Brīvdienu akadēmija” jauniešiem Daugavpilī

13.06.2014.

Trīs dienas Daugavpils jaunieši darbojās „Brīvdienu akadēmijā”, kas notika J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā. Pasākums š.g. 10.-12.jūnijā tika īstenots biedrības Izglītības iniciatīvu centrs (Jēkabpils) projekta „Integrācijas inkubators romu bērnu un jauniešu atbalstam” (Nr. 2012.EEZ/PP/2/MAC/041/011) ietvaros. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde kā projekta asociētais partneris atbalstīja šo pasākumu un palīdzēja organizēt interesanto bezmaksas pasākumu pilsētas jauniešiem.—– 
Pasākuma mērķa grupa bija 5.-6.klašu jaunieši, ne tikai romi, bet arī viņu vienaudži no dažādām etniskām grupām. Pašvaldībā tika veikta aptauja četrās vidusskolās, lai izvēlētos šim pasākumam 25 jauniešus. Skolu sociālie pedagogi un audzinātāji ieteica jauniešus, kas ne tik bieži guvuši iespēju izvirzīties, piemēram, mācību sasniegumu jomā. Daļai šo jauniešu neformālajā saskarsmē reizēm ir nācies sastapties ar diskrimināciju savas etniskās izcelsmes vai citu apstākļu dēļ. „Brīvdienu akadēmijas” trīs pasniedzēji piedāvāja iespēju jauniešiem apgūt jaunas zināšanas un prasmes sadarbībai, savai aktīvai dalībai sabiedrības vērtību veidošanā. Caur aktīvu darbošanos un neformālām izglītības metodēm jaunieši izzināja savu un citu etnisko, lokālo un eiropeisko identitāti, īpaši mazāk zināmos romu kultūras elementus. Paši jaunieši secināja, ka viņu ģimenēs dzīvo vismaz 9 tautību cilvēki. Tāpat kā ģimenē, kur pieņemam savus tuviniekus, pašsaprotamai lietai sabiedrībā ir jābūt iecietībai un tolerancei pret citām kultūrām. Ar dažādiem grupu saliedēšanas paņēmieniem tika sekmēta savstarpējās sadarbības veidošana un stiprināšana, pilnveidotas saskarsmes, komunikācijas, darba plānošanas, līderības un prezentēšanas prasmes. Jaunieši sacentās Daugavpils vēsturisko celtņu atpazīšanā, veiklības sporta spēlēs, kolāžu veidošanā par tēmu „Ja es būtu pilsētas mērs…” Uz brīdi jaunieši varēja iejusties pilsētas mēra lomā un izteikt savus priekšlikumus. Nodarbībās tika skarti arī nopietni jautājumi par dzimtās pilsētas un Latvijas vārdu pasaulē, spriests, vai globalizācija – tas ir labi vai slikti, kas īpašs ir mums katram mūsu vērtības, pašcieņa, pašapziņa, vai „iecietība” ir tā pati „pacietība” un citas tēmas.
Akadēmija veicināja katra dalībnieka personības izaugsmi. Trešajā dienā jaunieši demonstrēja savu prasmi „dizainēt” unikālu un personisku T-kreklu, ko saņēma dāvanā par piemiņu no pasākuma organizatoriem. Pilnīgi nejauši atklājās, ka katram jaunietim ir kāds talants: mūsu vidū ir lieliski breika deju izpildītāji, oratori, zīmētāji, veikli sportisti, sirsnīgi un izpalīdzīgi draugi. Jaunieši atzina, ka ļoti gribētu vēlreiz satikties līdzīgā pasākumā nākamvasar. Pasākuma noslēgumā, cienājoties ar saldo kliņģeri, jaunieši atzina, ka visi cilvēki ir svarīgi, visiem ir talanti, kopīgas intereses un sapņi. Lai arī reizēm mēs esam tik dažādi, tieši atšķirība ir mūsu vērtība un personības priekšrocība.
Ar gandarījumu var atzīt, ka noslēdzies vēl viens jauks un vajadzīgs pasākums sabiedrības saliedētības jomā.
Projekta īstenotāju vārdā izsakām pateicību J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas administrācijai par viesmīlību un skolas ēdnīcas saimniecēm par garšīgajām pusdienām un saldajiem ēdieniem!

Projektu finansiāli atbalsta: Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.
Projekta asociētie partneri un līdzfinansētāji: Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Jelgavas izglītības pārvalde”, Daugavpils pilsētas pašvaldība, Talsu novada pašvaldība un Valmieras pilsētas pašvaldība.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102