Rumānijas – Latvijas sadarbības pieredze

25.06.2014.

Š.g. 31.jūlijā beidzas Daugavpils 12.vidusskolas un Rumānijas pilsētas Alba Julia Mākslas liceja (Liceulde Arte) Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas Comenius apakšprogrammas divpusējās partnerības projekts „Train ticket to Europe: Language awareness through visual arts”, kas ilga 2 gadus. Projekta koordinators ir partnervalsts – Alba Julia Mākslas licejs, kas atrodas Rumānijas gleznainajā reģionā Transilvānijā.—–
Projekta ietvaros tika īstenotas vairākas mobilitātes, projekta dalībnieki– abu skolu vidusskolēni – 30 mācību stundu apjomā varēja apgūt rumāņu vai latviešu valodas pamatus, kas tika intensīvi izmantoti ikdienā gan sarunājoties, gan iestudējot V. Šekspīra lugas „Sapnis vasaras naktī” fragmentus, gan apceļojot partnervalsts skaistākās, interesantākās vietas. Kā starpvaloda, protams, visās aktivitātēs bija angļu valoda. Tā bija līdz šim nezināma pieredze – mācīt valodu un mācīties svešu valodu, izmantojot angļu valodu. Protams, arī angļu valodas zināšanas tika ievērojami uzlabotas.
Daugavpils 12.vidusskolas 11.klases skolniece, projekta dalībniece Māra Pēterfelde, atceroties projekta sākumposmu, saka: „Sākumā man šķita pilnīgi nereāli 2 nedēļu laikā apgūt rumāņu valodas pamatus. Taču pēc 2 nedēļu mācībām mēs spējām veidot rumāņu valodā vienkāršus teikumus un klausoties sapratām rumāņu skolotāju sarunas. Tas likās nereāli un radīja prieku par savu darbu.”
2013.gada 9.aprīlis – mūsu pirmā tikšanās reize ar rumāņiem, kad pie mums atbrauca 20 rumāņu skolēni un 5 skolotāji. Divu nedēļu garumā mūsu skolas skolēnu un skolotāju skaits bija palielinājies. Mēs kopā apmeklējām mācību stundas, iepazinām mūsu pilsētu Daugavpili, Latgali un Latvijas sirdi – Rīgu. Šajā laikā arī aktīvi strādājām pie projekta vizuālā un interaktīvā materiāla izstrādes un uzlabošanas. Taču vislielāko prieku sagādāja V.Šekspīra lugas „Sapnis vasaras naktī” viena fragmenta iestudēšana mūsu dzimtajās valodās. Rumāņu skolēnu un skolotāju vizītes noslēgumā mūsu skolas kolektīvs piedalījās 2 pirmizrādēs. Rumāņu skolēni mūs pārsteidza ar mūsdienīgu skatījumu uz lugas notikumiem, bet mūsu skolēni atklāja lugas klasisko variantu. Abas trupas skatītāji sveica ar skaļām ovācijām.
Taču mums vissatraucošākais pārdzīvojums, protams, bija ceļojums uz Rumāniju, Alba Julia. 2013.gada 16.septembrī 20 skolēni un 6 skolotāji devās tālajā ceļā uz Transilvāniju. Brauciens bija ne tikai izzinošs, bet arī izklaidējošs. Brauciena svarīgākie mērķi – iepazīt rumāņu kultūru, tradīcijas, turpināt sadarbību valodu apguvē, īstenojot dažādas projekta aktivitātes. Rumāņu valodas apguvi turpinājām ar lielu interesi, jo ciemošanās noslēgumā bija jāspēlē V.Šekspīra lugas fragments jaunapgūtajā valodā. Tas nebija viegli! Mūsu rumāņu valodas prasmes atzinīgi novērtēja skatītāji – skaļas ovācijas, sajūsmas saucieni, komplimenti skanēja ilgi. Mēs pārsteidzām mūsu rumāņu draugus un paši sevi!
Kad atgriezāmies mājās, darbs pie projekta turpinājās – tika izveidoti metodiskie līdzekļi rumāņu un latviešu valodas pamatu apguvei. Tās ir gan darba burtnīcas, gan vizuālās vārdnīcas, gan plakāti, gan valodas apguves audio un video materiāli. Šos materiālus var apskatīt eTwining saitē Twinspace (http://new-twinspace.etwinning.net/web/p90178) un jebkuram interesentam tie ir pieejami arī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes bibliotēkā.
Š.g. 29.maijā projekta dalībnieki labprāt izmantoja iespēju vēlreiz satikties ar saviem rumāņu draugiem virtuāli – notika videokonference, bet 2. jūnijā Daugavpils 12.vidusskolā notika projekta noslēguma pasākums. Gan skolēni, gan skolotāji atzinīgi novērtēja jauno pieredzi, protams, neaizmirstamos un emocionālos pārdzīvojumus tikšanos laikā. Projekta dalībnieki secināja, ka projekta mērķis ir sasniegts – divu pilnīgi dažādu tautību cilvēki sadraudzējās, iepazina viens otra kultūru, spēja sazināties un realizēt projekta aktivitātes. Tagad neviens no projekta dalībniekiem nevar teikt, ka tālā Rumānija mums ir sveša zeme. Tur dzīvo mūsējie – mūsu draugi!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 12.vidusskolas
angļu valodas skolotāja
Aiva Ozoliņa un
latviešu valodas skolotāja
Lidija Znotiņa

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.