Daugavpilieši domrakstu konkursa „Kā atmodināt Saulcerīti?” laureātu vidū

28.07.2014.

Noslēdzies Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra rīkotais domrakstu konkurss bērniem „Kā atmodināt Saulcerīti?”, kura ietvaros dalībnieki radīja oriģinālus sacerējumus par seno glābējvaroņa tēmu, ienesot tajā mūsdienīgas nianses un variācijas.—– Konkursa pirmā kārta risinājās Daugavpils skolās un bibliotēkās šī gada pavasarī. Aprīlī otrajai kārtai no Daugavpils tika virzīti deviņu skolēnu domraksti. Kopumā konkursa otrajā kārtā tika saņemti 259 darbi. Tos vērtēja kompetenta žūrija – rakstnieks Māris Rungulis, Jūrmalas Dubultu bērnu bibliotēkas vadītāja Inguna Radziņa un Latviešu valodas aģentūras projektu koordinatore Velga Līcīte. Esam lepni, ka 69 laureātu vidū ir arī četri daugavpilieši – Laima Unzule, Jana Zabarovska, Oksana Grigorjeva un Mārcis Pīnups.
Projekta turpinājumā 69 uzvarētāju darbi tiks izdoti grāmatā, kas dos iespēju visiem interesentiem iepazīt jaunu 21.gadsimta leģendu par Stikla kalnu, Antiņu un Saulcerīti un uzzināt, kā šo seno tēmu redz un risina mūsdienu bērni un jaunieši. Visi uzvarētāji dāvanā saņems jaunās grāmatas autoreksemplāru, kā arī ielūgumu 8.septembrī – Starptautiskajā rakstpratības dienā – doties uz Rīgu un piedalīties grandiozā karnevālā, kas risināsies Rīgas 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu cikla ietvaros. Bez tam 5 oriģinālāko stāstu autori, kuru vārdi tiks paziņoti augusta sākumā, karnevāla dienā kāps Rātsnama balkonā, lasīs fragmentu no sava sacerējuma, kā arī saņems īpašas balvas.
Kā informē Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, sagaidāms, ka karnevāla gājienā „Gribu iet uz bibliotēku” piedalīsies ap 2000 bērnu no visas Latvijas. Gājiens virzīsies no Rātslaukuma pāri Akmens tiltam uz galamērķi – jauno Nacionālās bibliotēkas ēku. Pa ceļam dalībniekiem, gluži kā Antiņam kāpjot Stikla kalnā, būs jāiztur vairāki pārbaudījumi. Bērni cīnīsies ar melnajiem kraukļiem, kas simbolizē aizspriedumus par grāmatām un lasīšanu, un atbrīvos Saulcerīti – tautas ilgu un gara centienu iemiesojumu. Karnevāla gājiens būs arī vienreizēja iespēja bērniem parādīt savu radošumu un izdomu, demonstrējot oriģinālus karnevāla tērpus, kas veidoti pēc viņu iecienītāko grāmatu motīviem. Dalībniekus gaida saistošs koncerts, aizraujošas spēles, balvas un piemiņas veltes, iespēja uzzināt daudz jauna un saturīgi pavadīt laiku domubiedru pulkā.
Ikvienai grāmatas mīlošai ģimenei vēl ir iespēja iesaistīties projektā. Lai pieteiktos 8.septembra karnevāla gājienam, klikšķiniet šeit. Būsiet laipni gaidīti!

Informāciju sagatavoja:
LCB galvenā bibliotekāre
Inga Gedžūne
tālr.: +371 65476344
e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv