Kluba „Māja” vasaras nometne

08.09.2014.

Daugavpils jaunieši vasarā ne tikai atpūtās, bet arī apguva zinības, kas noderēs turpmākajai dzīvei un karjerai. Trīs jaunieši no Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas š.g. augusta nogalē apmeklēja kluba „Māja” – jaunatne vienotai Eiropai vasaras nometni Upesgrīvā. Nometnē jaunieši neformālā vidē ieguva zināšanas par Eiropas Savienības iespējām jauniešiem (prakses, projekti, darbs), satika interesantus cilvēkus, diskutēja.—– 2015.gada janvārī Latvija kļūs par Eiropas Savienības Padomes prezidējošo valsti, un, lielākoties, šai tēmai arī bija veltīta šī nometne. Iespēja apmeklēt šo ikgadējo nometni ir jauniešiem, kuri darbojas Eiropas klubiņos savās mācību iestādēs. Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā „Saules skola” šāds klubiņš darbojas jau 3 gadus, bet J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā – tikko nodibināts.
Par saviem iespaidiem nometnē pavadītās nedēļas laikā stāsta Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” II kursa audzēkne Kate Stroža:
„Kluba „Māja” rīkotā vasaras nometne bija neaizmirstams vasaras piedzīvojums! Nometnē bija apvienotas gan mācības, gan izklaides un atpūta. Es ieguvu daudz jaunu paziņu un draugu, lieliski pavadīju laiku. Nometnes mērķis bija popularizēt Eiropas Savienības ideju par vienotību, par katra pilsoņa iespējām. Es uzskatu, ka šis mērķis tika veiksmīgi īstenots. Mēs daudz klausījāmies par Eiropas Savienības institūcijām, Latvijas prezidentūru Eiropas Savienībā, neformālo izglītību,digitālajām iespējām, projektu rakstīšanu un īstenošanu. Daudzas lekcijas norisinājās angļu valodā, jo mums bija ciemiņi arī no citām valstīm (Gruzijas un Polijas). Man liekas, ka visa iegūtā informācija bija ļoti noderīga.
Katru dienu mūs sagaidīja kāds tematiskais vakars: talantu un prasmju vakarā visi stāstīja par savu pieredzi un demonstrēja savus talantus, starpkultūru vakarā mēs klausījāmies par Gruziju un Poliju, visi kopā gatavojām šo zemju nacionālos ēdienus. Vēl bija arī nerealizēto ideju vakars ar sapņošanu, filmu vakars ar segām, saldumiem un tēju. „Nakts trasīte” komandas saliedēja orientēšanās prasmēs un dažādos pārbaudījumus. Visiem ļoti patika vakars, kurā pie mums ciemojās viesi no improvizācijas teātra. Tajā mēs patiešām no sirds izsmējāmies un izmēģinājām savas prasmes spēlēt teātri improvizējot. Bija pārgājienam mežā un gar jūru veltīta diena. Daudzas nometnes aktivitātes mācīja uzticēties otram un darbu komandā. Tāpat mācījāmies domāt orģināli un skatīties uz lietām citādi, jutāmies vienoti, dziedot pie ugunskura un jūras. Piedalījāmies radošajās darbnīcās, kurās apgleznojām traukus, filcējām, taisījām rotas, tējas kastes un daudz ko citu. Vienreiz īstenojām simulāciju par Eiropas Savienības padomes sapulci, kurā sapratām, ka vēl daudz jāmācās. Bez oficiālās programmas mums bija daudzas jautrības, ko izdomājām paši: peldējāmies jūrā, dziedājām, vakaros spēlējām volejbolu un spēles, jokojāmies un daudz smējāmies. Lielu prieku sagādāja nometnes vadība, ar viņiem varējām kārtīgi izsmieties un nebija jūtama nekāda distance. Mēs katrs bijām personība, ar savu pieredzi, saviem stāstiem un pārdomām. Šajā nometnē biju pirmo reizi, labprāt piedalītos vēlreiz, un noteikti priecāšos satikt katru nometnes dalībnieku un dalīties atmiņās par šo piedzīvojumu un patiešām jauki pavadīto laiku.”

Vairāk par Eiropas klubiem var uzzināt: www.klubsmaja.lv vai sociālajā tīklā Facebook:„Club „The House”” un aplūkot foto galeriju „Vasaras nometne 2014”.
Projekts “Jauniešu līdzdalības veicināšana ceļā uz Latvijas Prezidentūru Eiropas Savienības Padomē” tiek īstenots Jaunatnes politikas valsts programmas 2014. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
eksperte projektu jautājumos
Evelīna Balode
t.65425102
evelina.balode@daugavpils.lv