Bērnības krēslā

15.10.2014.

Š.g. 14.oktobrī Karjeras nedēļas ietvaros Daugavpils pilsētas 24. pirmsskolas izglītības iestādes 6 – 7 gadus vecie bērni un viņu skolotājas piedalījās Daugavpils Universitātes (DU) rīkotajā pasākumā „Bērnības krēslā”.—– Bērnība ir skaistākais laiks, kad ļaujamies sapņiem un katru dienu veicam kādu atklājumu, kurš ļauj mums teikt: „Kad izaugšu, es būšu…” Un tas nekas, ja sapņi, kuri sapņoti bērnībā, un vēlmes, kuras pateiktas skaļi, nepiepildās, jo, kā teikusi bērnu grāmatu autore FlaviaVīdna, „Ja kāds sapnis salūst tūkstoš sīkos gabalos, nekad nebaidies pacelt vienu no šiem gabaliem un sākt atkal no jauna”.
Un bērni, uzlaikojot profesiju kurpes, ļāvās sapņiem par ārsta, vetārsta, kosmonauta, skolotāja, biznesmeņa un citām profesijām, kā arī uzdeva mīklas klātesošajiem par dažādu arodu veicējiem. Taču, lai kļūtu par kurpnieku, skolotāju, ārstu… , nepietiek tikai ar sapni – ir arī cītīgi jāmācās. Mēs savā pirmsskolas iestādē mācāmies būt draudzīgi, izpalīdzīgi, iepazīstam aizraujošo burtu un ciparu pasauli, lai jau nākamajā rudenī vērtu vaļā skolas durvis. Soli pa solim mēs kāpjam zinību kalnā, un pēc dažiem gadiem kāds vērs vaļā arī universitātes durvis. Universitātē mācās arī mūsu mammas un tēti, lielie brāļi, māsas, jo nav tāda cilvēka, kurš zina it visu. Latviešu sakāmvārds vēsta „Mūžu dzīvo, mūžu mācies”. Lai pieaugušie varētu mācīties, neuztraucoties par savu mazuli, universitātē ir izveidota bērnu istaba, kur bērni rotaļājoties var uzgaidīt savas mammas un tētus.
Latviešu tautas tradīcijās jauno mītni iedancoja, bet var teikt arī – nāca ar sālsmaizi. Lai jaunajā vietā būtu svētība, lai mošķi pazustu no kaktu kaktiem vajadzēja ieskandināt māju ar dziesmām un dejām. Tādēļ mūsu iestādes mūzikas skolotāju un 6 – 7 gadus veco bērnu kapela ieskandināja telpu ar lustīgu latviešu tautasdziesmu, cienāja visus ar maizīti un kopā ar DU rektoru A.Barševska kungu griezām „Sudmaliņas”. Ciemiņi mājas saimniekam nes ne tikai svētību, bet arī kādu saimniecībā noderīgu dāvanu, tādēļ bērni bija sarūpējuši pašu gatavotas grāmatas, lai tās priecētu bērnu istabas apmeklētājus. Pateicamies Dominika un Toma mammai, DU Karjeras un iniciatīvu centra vadītājai Dr.paed., Mg.psych. Mārītei Kravalei-Pauliņai par iespēju un uzaicinājumu piedalīties Karjeras dienu pasākumā!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
24.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Inese Kapteine
t.65428823