Senie amati mūsdienu jauniešu rokās

28.10.2014.

No š.g. 11.oktobra līdz 18.oktobrim Daugavpils 10.vidusskolas skolēniem bija unikāla iespēja piedalīties programmas Erasmus+ projektā „The magic of old profession sandcrafts”, kas notika Polijas pilsētās Beņdzinā, Sosnovecā, Krakovā. Projekts ilga vienu nedēļu, tā mērķis bija iepazīstināt jauniešus ar senām profesijām un arodiem, kā arī to specifiku, iepazīt citu tautu tradīcijas un vēsturi. Projektā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Polijas vidusskolēni.—–
Pirmajā dienā notika iepazīšanās ar dalībvalstu kultūru, īsfilmu skatīšanās, kā arī pamatzināšanu un galveno priekšstatu gūšana par skolēnu ikdienu viņu dzimtenē. Dalījāmies ar iespaidiem par redzēto citās valstīs, stāstījām par savu dzimteni, pilsētu, skolu. Mēs dziedājām tautasdziesmas, demonstrējām katra Latvijas novada tautastērpus un dejas, inscenējām leģendas, aicinājām visus projekta dalībniekus izbaudīt mūsu dzimtenes skaistumu.
Nākamajās dienās mēs apmeklējām dažādas Polijas skolas, kur rādījām un mācījām savas tautas daiļradi sākumskolas skolēniem – no dabas materiāliem un vilnas diegiem veidojām latvju rakstus. Pēc tam aktīvi studējām poļu tautas senos arodus un amatus, daži no kuriem ir aktuāli arī mūsdienās. Jaunieši guva priekšstatu par ogļrača, adītāja, drēbnieka, kurpnieka un pļāvēja darbu. Iepazīto profesiju sarakstu var turpināt bezgalīgi. Meitenes apguva dažādus rokdarbus, zēni pievērsās fiziski sarežģītākiem amatiem.
Piedalīšanās projektā sniedza mums ne tikai iespēju uzzināt vairāk par kaimiņvalstīm un izpētīt seno profesiju un arodu noslēpumus, bet arī praktiski lietot vairākas valodas (angļu, poļu, lietuviešu), pārvarēt valodas barjeru, kā arī dalīties pieredzē, veidot draudzīgas attiecības ar kaimiņvalstu vienaudžiem.
Projekts nav beidzies, tas turpināsies visu šo mācību gadu – līdz pat maija beigām. Atlikušajā laika posmā mēs popularizēsim projektā apgūtās prasmes, demonstrēsim dažādu tautu senos arodus savas skolas sākumskolas un pamatskolas skolēniem, kā arī stiprināsim draudzības saites ar projektā iegūtajiem draugiem.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
11.klases skolniece,
projekta dalībniece
Anna Ļaskeviča