Bērni gaida skolas augli!

31.10.2014.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde aktualizē bērnu veselīga uztura tēmu, organizējot bērnu un vecāku informēšanas kampaņu un izglītojošus pasākumus (semināri, diskusijas), piesaistot uztura speciālistus. Izglītojošo pasākumu galvenais mērķis ir veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolēnu vidū. Informēšanas kampaņa sākas ar publikāciju par augļu un dārzeņu nozīmi bērnu uzturā.—–
Augļi, ogas un dārzeņi bagātina uzturu ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, balastvielām, augu izcelsmes bioloģiski aktīvām vielām, kas nav uzturvielas, bet pasargā organismu no hroniskām slimībām. Augļos un dārzeņos ir daudz ūdens – 90 un vairāk procentu. Augļos un ogās ir cukuri glikozes un fruktozes veidā. Ļoti daudz cukuru ir žāvētos augļos un ogās – līdz 70 procentiem. Augļu un ogu atsvaidzinošo garšu rada organiskās skābes – citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe. Patīkamo garšu un smaržu piedod ēteriskā eļļas. Šīs vielas rosina ēstgribu, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un kustību zarnās. Augļi, ogas un dārzeņi satur arī dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu. Augļos, ogās un dārzeņos ir fitoncīdi, kas spēj iznīcināt mikrobus.
Šajā mācību gadā programma „Skolas auglis” turpinās. Bērni zināja par šādu programmu un gaidīja tās sākumu. Skolotāji un skolas medicīnas māsas bērniem audzināšanas stundās jau pirms programmas uzsākšanas stāstīja par augļu un dārzeņu iekļaušanu ēdienkartē.
Eiropas Komisijas Programma „Augļi skolai” ir veids, kā dalībvalstis, izmantojot savus un Eiropas Savienības budžeta līdzekļus, var nodrošināt skolēniem bezmaksas augļus un dārzeņus, lai palielinātu šo produktu patēriņu. Programmas mērķis ir veicināt augļu un dārzeņu produkcijas patēriņu un nākotnē samazināt veselības aprūpes izmaksas aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimību dēļ. Programmu īsteno dārzeņu audzētāji, ēdināšanas uzņēmumi un pašvaldības. 2013./2014.mācību gadā programmā Skolas auglis” piedalījās visas Daugavpils skolas, pirms tam iesniedzot Lauku atbalsta dienestā (LAD) attiecīgu iesniegumu par piedalīšanos.

Programmas „Skolas auglis” nodrošināšana  skolās 2013./2014.mācību gadā

2014./2015. m. g. dalībai programmā „Skolas auglis” arī pieteicās visas Daugavpils 18 skolas. Programmas „Skolas auglis” darbības laikā no 2014.gada 3.novembra līdz 2015.gada 27.februārim 1.-9. klašu skolēniem būs iespēja bez maksas trīs reizes mācību nedēļā saņemt svaigus ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus vai to asorti porciju. Visiem produktiem ir jābūt jau sagrieztiem un safasētiem 100 gramus lielās porcijās. Tas jāveic dārzeņu piegādātājiem, lai skolas darbiniekiem skolēniem atliktu vien izdalīt porcijas. Āboli bērniem tiek pasniegti nomazgāti, savukārt burkāni – glīti safasēti. Bērniem ļoti garšo burkāni, kas ir skaisti safasēti.
Augļiem un dārzeņiem jābūt audzētiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību, kā arī jābūt transportētiem no to ražošanas un iesaiņošanas vietas līdz skolēniem ne tālāk par 300 km. Tas nozīmē, ka augļi un dārzeņi ir maksimāli svaigi un kvalitatīvi, un tos piegādā tikai Latvijas ražotāji. Plānots ir arī projekta laikā informēt bērnus par to, ka uzturā ir nepieciešams lietot augļus un dārzeņus.
Augļi un dārzeņi ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un citu bioloģiski aktīvu vielu avots. Lai nodrošinātu vitamīnu un minerālvielu nepieciešamos daudzumus, bērna uzturā ir nepieciešama augļu un dārzeņu daudzveidība, sākot no sakņu un lapu dārzeņiem un zaļumiem, beidzot ar dažādiem augļiem un ogām. Dārzeņiem un augļiem jābūt iekļautiem katrā ēdienreizē. Īpaši ieteicami ir vietējie un sezonai atbilstošie svaigie augļi un dārzeņi. Bērnu uzmanību un interesi par augļiem un dārzeņiem var saistīt ar krāsu, struktūru un formu dažādību, kā arī ar pagatavošanas veidu. Lai remdētu pēkšņu izsalkumu bērnam, ieteicams izvēlēties viegli asimilējamus produktus bez krāsvielām, saldinātājiem un zemu tauku saturu, piemēram, augļus, svaigus dārzeņus, nelielā daudzumā arī termiski neapstrādātus žāvētus augļus. Ēdienreižu starplaikos bērnam var piedāvāt arī glāzi svaigas dārzeņu vai augļu sulas.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Veselības veicināšanas koordinētājs
Ruslans Bespjatijs
t.65425018