Kultūras kanona konkurss 2014 – 2015

21.11.2014.

Š.g. 14.novembrī Latgales novada skolu 10.-12.klašu skolēni pulcējās Latgales vēstniecībā „GORS” Rēzeknē, kur notika Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Valsts izglītības satura centra organizētā konkursa „Kultūras kanons 2014 – 2015” pirmā kārta.—– Mūsu pilsētu tajā pārstāvēja Daugavpils Centra vidusskolas 12.klases skolnieces Geula Cipina, Ilona Rumjanceva un Raminta Soma.
Pasākuma galvenais mērķis ir veicināt skolēnu interesi par Latvijas kultūras vērtībām un tradīcijām, kas tiek koptas un uzturētas ģimenēs, dažādos Latvijas kultūrvēsturiskajos novados, kā arī rosināt interesi par kultūras kanona tradīcijām. Šī gada konkursa ietvaros skolēnu uzdevums bija identificēt konkrētu ģimeni savā novadā, kura kopj kādu kultūras tradīciju, savākt dažādus materiālus par izvēlēto ģimeni, tādējādi izzinot arī izvēlēto tradīciju.
Daugavpils Centra vidusskolas meitenes skolotājas Jevģenijas Bendorjusas vadībā pētīja koru tradīcijas nozīmi Latgalē. Šī tradīcija rūpīgi tiek saglabāta un kopta mūsu novadnieces Terēzes Brokas ģimenē. Meiteņu prezentāciju caurstrāvoja ideja par to, ka dziedāšana korī latviešiem ir kļuvusi par ceļu, kā apliecināt savu nacionālo piederību un kopīgi paust nākotnes ideālus.
Kā atzina skolotāja, pasākums bija emocionāls, bagātinošs, visi saņēma balvas un bija lepnums par to, ka Daugavpils jaunieši savās zināšanas un prasmēs ir līdzvērtīgi īsti latgaliskiem pagastiem.
Paldies māksliniecei Terēzei Brokai par atsaucību un ieinteresētību un skolotājai Jevģenijai Bendorjusai par radošumu un uzņēmību, konsultējot skolēnus!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Signita Gabrāne
t.65407438