25.novembrī – Pasaules Plīša Lācēna Diena!

27.11.2014.

25.novembrī Daugavpils pilsētas 29.poļu pirmsskolas izglītības iestādē savus svētkus svinēja vismīļākā rotaļlieta, vislabākais bērnu draugs un mīļumiņš miedziņam – mīksts un pūkains Plīša Lācēns.—–
Daži fakti par lācēnu: 1902.gadā ASV prezidents Teodors Rūzvelts devās medībās. Pēc dažu stundu neveiksmīgas medīšanas, viens no prezidenta biedriem ievainoja mazu lācēnu un aizveda to pie Rūzvelta. Kad prezidents ieraudzīja nobijušos dzīvnieciņu, viņš lika to tūlīt pat atbrīvot. Viens no šī notikuma lieciniekiem iemūžināja lācēnu zīmējumā Vašingtonas avīzē, kuru izlasīja rotaļlietu izgatavotājs. No šī laika sāka pārdot mazos lācēnus Teddy Bear, to nosaukumā izmantojot arī prezidenta Rūzvelta vārda pamazināmo formu. Vēl joprojām angļu valodā tā tiek saukti visi plīša lācēni.
Tā ir vēsture, bet kā ir šodien? Laikam nav tādu māju, kur plauktā, gultā vai mīkstajā krēslā nesēdētu lācis. Un, protams, katram no mums ir savs Plīša Lācēns – varbūt tas ir pavisam mazs brūns Lācēns, kurš jau aizmirsts kādā kārbā bēniņos, vai skaists un krāsains, dzīvodams bērna gultiņā, vai arī pavisam maziņš, kuru mēs turam „laimei”, piestiprinātu pie atslēgām vai somas. Grūti iedomāties šodienas pasauli bez Plīša Lācēna. Viņš ir bērnu un pieaugušo biedrs rotaļu pasaulē un uzticams draugs, kuram var pavēstīt vislielākos noslēpumus.
Vai Lācēna svētki ir vajadzīgi? Protams, ka jā!
Nav svarīgi, vai svinēšana būs kā siltas atmiņas par mīļoto bērnības pūkainīti, vai lielajā lāču „pieņemšanā”, kurā piedalīsies bērni, vecāki un visas rotaļlietas. Neskatoties uz to, ka ir daudz aktuālākas un interesantākas rotaļlietas, lācēnu mode nepāriet. Bērni ar prieku prezentēja savu mīļāku rotaļlietu – lācīti, dancoja, spēlējās, zīmēja dzimšanas dienas atklātnes un cienājās ar gardumiem.
Sīkāku informāciju var atrast iestādes mājas lapā www.gwiazdka.lv

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
29.poļu pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Olga Kuksjonoka
tālr.65429256