Būt veseliem – tas ir stilīgi!

06.01.2015.

Agrās bērnības un pirmsskolas vecumā bērna skelets vēl ir vāji attīstīts, tāpēc kustībām ir liela nozīme bērna vispārējā fiziskajā attīstībā un stājas veidošanā. Ja sistemātiski un pareizi tiek organizēti vispārattīstošie vingrojumi, dažādas kustību rotaļas un sporta spēles, ja regulāri tiek mācītas pamatkustības, tas labvēlīgi ietekmē visas bērna organisma funkcijas, veido viņa stāju. Labai, pareizai stājai ir ne tikai estētiska nozīme, bet arī fizioloģiska, jo laba stāja rada labvēlīgus apstākļus visu iekšējo orgānu darbībai, sevišķi plaušām un sirdij. Savukārt no orgānu normālas darbības lielā mērā ir atkarīgas visa organisma darba spējas kopumā.—–
Fiziski attīstītam, trenētam cilvēkam jebkurā vecumā ir lielāks sirds tilpums un masa, sirds darbojas lēnāk (retāks pulss), t.i. ekonomiskāk un ar lielākām potencēm. Ir labāk attīstīti skeleta muskuļi, tie bagātīgi caurausti ar kapilāriem, pilnīgāk izveidots krūšu kurvis, plaušu tilpums ir lielāks un līdz ar to visi audi un orgāni (arī smadzenes) tiek labāk apgādāti ar skābekli. Fiziski attīstītam cilvēkam ir arī lielākas garīgā darba potences.
Sevišķi labi visu bērna organismu ietekmē daudzveidīgās kustības. Pirmsskolas vecums – tas ir laiks, kad bērns apgūst dažādas iemaņas un parādās viņa pirmās rakstura iezīmes. Šinī vecumā bērna organismam ir niecīgas spējas pretoties vides nelabvēlīgajai ietekmei, tāpēc 32.pirmsskolas izglītības iestādes skolotājas T.Vasiļjeva un N.Škonda sevišķu uzmanību veltī bērnu fiziskajai audzināšanai un veselības nostiprināšanai piesaistot arī vecākus, jo daudzu tradīciju, prasmju un iemaņu pamatlicējs bērnos ir ģimene. Mēs savā iestādē šogad intensīvi sadarbojamies ar vecākiem veselības izpratības veicināšanas jautājumā. Arī 27.decembrī tas bija viens no šī mērķa pasākumiem, kad skolotājas T.Vasiļjeva un N.Škonda aicināja savus bērnus ar ģimenēm ierasties uz „Ziemassvētku veselības dienu” Daugavpils Olimpiskajā centrā, kur pašas skolotājas organizēja sporta izklaides, stafetes un rīta rosmes zibakciju, visi kopīgi – bērni, vecāki un vecvecāki – pārvarēja šķēršļu joslu. Pasākuma beigās visi vienojās kopīgā volejbola spēlē ar gaisa balonu, kā arī vecāki saņēma mājas darbu – kā veikt sporta nodarbības ar bērnu. Noslēgumā dalībnieki saņēma pateicības rakstus, bija ieguvuši možu garastāvokli un enerģijas lādiņu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
32.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja
Mārīte Grigorjeva
t.65434492