Teātra dienas

18.03.2015.

Kad ārā aiz loga ir pavasaris un spožie saules stari un daba vēsta par pirmo pavasara mēnesi, Daugavpils pilsētas 4.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē 12.martā un 13.martā jau tradicionāli tika svinēta „Teātra diena”. Kā jau ierasts, arī šogad mūsu teātra izrādes tika veltītas kāda slavena un tautā iemīļota latviešu rakstnieka gadadienai. Izrādes tika iestudētas, balstoties uz rakstnieces Annas Sakses daiļradi, teātra uzvedumi tika veidoti pēc viņas „Pasaku par ziediem” motīviem.—–
Lai saskatītu visu skaisto sev apkārt, vajadzīgas vērīgas acis un jūtīga sirds, jo tikai tad cilvēks spēj ieraudzīt brīnumu, ko mums sniedz pagalms, pļava, mežs un visa plašā pasaule. Anna Sakse neparastā veidā šos brīnumus prot ietērpt vārdos un līdz ar šīm pasakām ļauj saskatīt visu labo, skaisto un saudzējamo. Caur ziedu pasakām mēs saņemam negaistošu iztēles burvību.
Teātris iedarbojas uz bērnu iztēli, fantāziju, emocijām un attīsta estētisko gaumi, bērnu valodu, prasmi veidot dialogus, izteiksmīgi runāt, bet caur izspēlēto pasaku sižetu māca būt drosmīgiem, labsirdīgiem, izpalīdzīgiem, iejūtīgiem, atsaucīgiem un pacietīgiem. Teatrālā darbība veicina bērnu skatuves mākslas attīstību, veido interesi par teātra mākslu, veido iemaņas uzstāties plašākas publikas priekšā. Teātra dienu pasākumā aktieru lomās iejutās un ar izrādēm iepriecināja gan mazo, gan lielo grupu bērni. Paši mazākie bērni mūs iepriecināja ar ļoti saulainu un sirsnīgu pasaku „Jasmīns”, vidējās grupas bērnu sniegumā skatījāmies pavasarīgu un sirdssiltu uzvedumu „Pienenīte”, vecākā grupa sagatavoja literāri muzikālu pasaku par draudzību, pacietību un iejūtību „Mežaroze un Rītavējš”, sagatavošanas grupa iestudēja piedzīvojumiem bagātu teātra izrādi „Vārniņa un sēkliņa”. Teātra izrādes pārsteidza ar daudzveidīgu muzikālo noformējumu, skaistām un krāsainām maskām un tērpiem, izteiksmīgām dekorācijām. Sajūtas ir brīnišķīgas, jo visi ir guvuši pozitīvas emocijas un gandarījumu par labi paveiktu darbu.
Gatavojoties teātra dienām, katra grupa ieguldīja radošu izdomu un sparu izrāžu tapšanā. Sadarbojoties ar vecākiem, jaunajiem aktieriem tapa brīnišķīgi tērpi un maskas.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Lilita Pudāne
t. 29504223