Praktisko semināru cikls „Komandas darba veicināšana caur krāsu terapiju”

08.06.2015.

Iestājoties krāsu bagātajai vasarai, Daugavpils pilsētas 4.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē šī gada jūnija pirmajā nedēļā noslēdzies psihologa praktisko semināru cikls pedagogiem „Komandas darba efektivitātes veicināšana. Krāsu terapija”, kas deva iespēju gan labāk iepazīt sevi un apkārtesošos, gan ieskatīties brīnišķīgajā krāsu pasaulē mums apkārt.—–Sadarbojoties ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes psiholoģi Natāliju Žekovu, pirmsskolas izglītības skolotājiem tika sniegti praktiski padomi un ieteikumi, kā ikdienā tikt galā ar situācijām, kas izraisa stresa stāvokli, kā no tā atbrīvoties, kā šajā situācijā var palīdzēt plašā krāsu palete mums visapkārt.
Mēs dzīvojam pasaulē, kur krāsas ir mums visapkārt: dabā, sadzīves priekšmetos, apģērbā, tas šķiet tik ikdienišķi, ka daudzreiz par to pat neaizdomājamies. Katra krāsa un katrs krāsas tonis tīši vai netīši ietekmē arī mūsu noskaņojumu – zilā nomierina, sarkanā uzbudina, zaļā ļauj justies pārliecinātākam, violetā liek tiekties uz mērķiem, sasniegt kāroto. Krāsām ir ļoti liela nozīme, tās ietekmē mūsu organisma darbību, emocionālos stāvokļus – nomierina vai, gluži pretēji, paaugstina stresa līmeni, kā arī uzlabo pašsajūtu, novērš miega traucējumus un var tikt izmantotas kā līdzeklis daudzu citu saslimšanu ārstēšanā. Krāsas ietver sevī lielisku iespēju dziedēt, mierināt un savā ziņā tās var izmantot dažādām terapijām. Tāpēc reizēm der aizdomāties un nedaudz papētīt krāsu nozīmi, jo šādā veidā ar ļoti vienkāršiem paņēmieniem mēs varam paātrināt kāda konkrēta mērķa sasniegšanu, uzlabot savu pašsajūtu un veicināt savu darba spēju produktivitāti, kā arī iedarboties uz apkārtējiem cilvēkiem. Ja noteiktas krāsas ietekme ir negatīva, cilvēks var zaudēt darbaspējas, var pasliktināties pašsajūta, var arī nespēt pilnvērtīgi atpūsties, taču, ja ir zināma katras krāsas ietekme, to var izmantot, lai tā strādātu tavā labā. Tādējādi katrai krāsai ir sava ietekme, tāpēc ir svarīgi zināt, kā panākt, lai krāsas mums nekaitētu un ar to palīdzību varētu sasniegt sev vēlamo rezultātu.
Sakām lielu paldies psiholoģei N.Žekovai par praktiskiem padomiem, iespēju ielūkoties sevī, papētīt savus emocijas un iekšējo stāvokli un likt sev saprast, kas tieši katram no mums ir nepieciešams, kam pievērst uzmanību, lai uzlabotu savu dzīves kvalitāti un stimulētu savu iespējo potenciālu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
4.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja
Jekaterīna Jankovska
t.65421352