Dzīvot ar aicinājumu sirdī

27.08.2015.

Š.g. 26.augustā Daugavpils pilsētas domē notika Daugavpils pilsētas pedagogu ikgadējā konference, kuras tēma šogad bija „Atbalsts pedagogam profesionālajā darbībā” un mērķis – sniegt atbalstu pedagogiem, veicinot profesionālo un sociālo kompetenču pilnveidošanu. Pirms konferences pedagogiem bija iespēja apskatīt izstādi „Veselīgā dzīvesveida un brīvā laika veicināšanas iespējas skolotājam”.—–
Konferences ievadā tās dalībniekus uzrunāja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis, informējot pedagogus par pašvaldības plānoto atbalstu izglītības iestādēm. J.Dukšinskis izteica gandarījumu par skolēnu skaita palielināšanos, pedagogu un skolēnu aktīvu iesaistīšanos projektos, ieguldījumu darbu vides iekārtošanā un novēlēja veiksmīgu jauno mācību gadu.
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta direktora vietniece vispārējās izglītības jomā Ineta Īvāne klātesošos informēja par izglītības aktualitātēm 2015./2016.m.g.”, uzsverot nozīmīgākās darbības jomas: izglītības vide, indivīda kompetence un efektīva pārvaldība. Skolēnu skaits Latvijā 2015./2016.m.g. prognozēts virs 210 tūkstošiem, skolu skaits nedaudz samazinājies, bet pieaudzis privāto izglītības iestāžu skaits. IZM prioritātes saistītas ar mācību satura pilnveidi, STEM (matemātikas un dabaszinātņu jomas priekšmeti) un datorikas satura aktualizāciju, iekļaujošas izglītības attīstību, valodu apguvi un izglītības kvalitātes pārraudzību. Tiek gatavoti grozījumi vairākos MK noteikumos, kas saistīti ar skolēnu uzņemšanu un atskaitīšanu, ģimnāzijas statusa piešķiršanu u.c. I.Īvāne akcentēja arī darbu pie mūžizglītības sistēma pilnveidošanas.
Daugavpils Universitātes asociētā profesore, Dr.psych. Irēna Kokina pievērsās tēmai „Atbalsts skolotājiem darbā ar talantīgiem bērniem”. I.Kokina uzsvēra, ka talants ir pievienotā vērtība, to atzīst visās valstīs un cenšas piesaistīt apdāvinātos jauniešus. Latvijā ir ap 10% apdāvināto bērnu, daudzās valstīs to ir 3 – 5%. Darbs ar apdāvinātiem bērniem nav vienkāršs, pasaules valstīs, arī Latvijā, darbojas īpašas atbalsta organizācijas. Lektore atgādināja, ka svarīgs ir radošums un tā stiprināšana, bērna orientēšana uz pašizziņu. Skolotajam ir jābūt ne tikai didaktiski, bet arī psiholoģiski sagatavotam, lai atpazītu un spētu strādāt ar apdāvinātiem bērniem.
Biedrības „Izglītības iniciatīvu centra” projektu un semināru vadītāja Kristīne Liepiņa (Jēkabpils) pastāstīja par atbalstu skolotājiem iekļaujošajā izglītībā. K.Liepiņa uzsvēra, ka pedagoga kvalitatīvs darbs nozīmē vienādas iespējas visiem skolēniem. Iekļaujoša izglītība ietver visus bērnus un noteicošais faktors ir pedagogu sagatavotība. Lai sniegtu atbalstu iekļaujošas izglītības jomā, ir izveidots vienots e-punkts (http://www.iic.lv/e-punkts/), kurā ir pieejama visdažādākā informācija vecākiem, pedagogiem, speciālistiem.
Biedrības „Latgales koučinga centrs” priekšsēdētāja, Mag.paed. Anna Vaidere savā prezentācijā „Atbalsts skolotāja ikdienas darba organizēšanā” atgādināja par prasmi uzdot pareizus jautājumus un klausīties, kas pedagogam ir īpaši svarīgi. Darba un dzīves kvalitātes uzlabošanai A.Vaidere ieteica izmantot plānošanu, profesionālo panākumu diagrammu. Lektore aicināja izvērtēt, kas sagādā gandarījumu darbā, pārdomāt vērtības, kas motivē, un katru dienu piefiksēt labo, kas noticis.
Daugavpils Universitātes Ilgtspējīgas izglītības centra pētniece, Dr.paed. Mārīte Kravale-Pauliņa, atklājot tēmu „Skolotāja iekšējo resursu atjaunošana un profesionālā darbība”, aicināja klātesošos saskatīt ikdienā iespējas svētkiem, ieteica, kā papildināt un uzturēt dzīves spēku, atgādināja, ka galvenie iekšējie resursi ir veselība, zināšanas, prasmes, pārliecība un pieredze. No lektores puses izskanēja aicinājums būt optimistiem un atcerēties, ka domas, darbības un izjūtas ir ciešā sakarībā.
Noslēdzot konferenci, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova novēlēja pedagogiem pārliecību par darāmo un radošiem panākumiem bagātu 2015./2016.mācību gadu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434