Euroscola projekta pieteikums – „Personas datu aizsardzība”

21.09.2015.

J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas Eiropas klubiņš „12 stars” ierosināja piedalīties Eiropas parlamenta Informācijas biroja konkursā vidusskolēniem „Euroscola”. Mūsu skolas 24 jauniešu komanda š.g. septembrī strādāja, lai sagatavotu pieteikumu – pētījumu par personas datu aizsardzību.—–
Vairāki mūsu skolas skolotāji piedalījās Daugavpils pilsētas domes kopprojektā Erasmus+ programmā ar Turciju, kur galvenā tēma bija mediju pratība (jeb mācīšanās par reklāmas ietekmi, drošību internetā). Tieši skolotāju stāstījums par drošību internetā, reklāmu manipulācijām deva idejas pētījumam. Skolā mēs bieži esam dzirdējuši par drošu interneta lietošanu, nesuši parakstīt vecākiem atļaujas piedalīties dažādos pasākumos, parakstījušies par iekšējās drošības noteikumiem. Kādēļ tas ir jādara? Mēs visi lietojam sociālos tīklus, tajos veidojam profilus, ievietojam savus foto, informāciju pār sevi, dalāmies ar dažādām ziņām. Taču tikai veicot šīs problēmas izpēti, iedziļinājāmies jautājumos, kas saistīti ar mūsu datu aizsardzību, un līdz ar to – ar mūsu pašu drošību. Parasti tā jau ir – kamēr nekas nenotiek, mūs nebiedē runas no pieaugušo puses. Izrādās, skolas administrācija likumu ietvaros sargā mūsu datus, lai tie nenonāktu pie svešām personām, netiktu izmantoti pret mums. Ar direktori un skolas lietvedi pārrunājām, kā tiek glabāti mūsu dati, personas lietas, kādi dati par mums tiek vākti un sniegti citām iestādēm, par ko atbild mūsu vecāki. Pēdējā laikā aktualizējies jautājums par nelikumībām internetā pret nepilngadīgajiem. Veidojot prezentāciju, pārrunājām, cik bieži paši pieļaujam, ka pilnīgi nepazīstami cilvēki kļūst par mūsu „virtuālajiem draugiem”. Informātikas skolotāja mums ieteica dažādus paņēmienus, lai izvairītos no apdraudējumiem sociālajos tīklos. Pamatu pamats – pirms ko publicē, apdomā, vai tiešām vēlies, lai tas kļūst pieejams daudziem! Vai esat pētījuši, kā savus profilus pasargāt no nejaušiem un svešiem apmeklētājiem? Ko darīt, kur vērsties, ja tevi apdraud, tev raksta, zvana svešinieks? Īstenībā – nebaidies, lūdz palīdzību skolā vai mājās, tev taču noteikti ir skolotājs, kam uzticies! Vari arī rakstīt dažādiem internetdrošības uzraugiem, piemēram, www.esidross.lv var atrast dažādus vērtīgus profesionāļu padomus. Jāsaprot, ka reizēm tavi dati ir nepieciešami, lai pārbaudītu identitāti, piemēram, ceļojot, izdodot pasi, apdrošinoties vai ejot pie ārsta. Taču arī tev pašam jāraugās, lai tavi dati, dokumenti būtu drošībā. Izrādās, gan Eiropas, gan Latvijas mērogā ir vairāki likumi, kas pasargā personas no pretlikumīgas datu vākšanas, apdraudējuma. Mums interesanti likās, ka pēdējā laikā arī publisku pasākumu fotogrāfiju publicēšana ir jāsaskaņo ar to, kuru fotogrāfē, arī personas kods nav izpaužams publiski, pietiek vien ar dzimšanas datiem. Lūk mūsu pētījuma prezentācija, ar kuru aicinām iepazīties visus interesentus:
https://prezi.com/r6wujrqmnfiz/jpilsudska-daugavpils-valsts-polu-gimnazija/
Ceram, ka mūsu pētītais jautājums par datu drošību liks vienaudžiem pārdomāt lietas, kuras ir apkārt mums ikdienā, taču reizēm tām nepievēršam uzmanību. Mūsu secinājums: „Esi atbildīgs, domā, ko dari!”
Par mums: 2014.gadā skolā ir nodibināts Eiropas klubiņš „12 stars”. Tas darbojas kā nevalstiskās organizācijas-klubs „Māja” jaunatne vienotai Eiropai struktūrvienība. Mūsu skolas jauniešiem ir interesanti uzzināt par iespējām, ko sniedz Eiropas Savienība, jo īpaši – skolu jauniešiem. Izrādās, ka arī jaunieši var iesaistīties dažādās aktivitātēs, projektos un iniciatīvās. Tieši tādēļ mums ir šis klubiņš aktīvajiem jauniešiem un mēs sadarbojamies Latvijas Eiropas klubu tīklā: piedalāmies vasaras nometnēs un Erasmus+ projektos, apmeklējām „Ādažu konferenci par Latvijas prezidentūru ES Padomē”.
Gaidīsim izvērtējumu „Euroscola” pieteikumam un turēsim īkšķus par mūsu komandu!

Informāciju sagatavoja:
J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas
12.klases skolēni
Darja Juhno un
Viesturs Balodis