Darbs, kurā nekad nav garlaicīgi

19.10.2015. 

Par vienu no trim konkursa „Swedbank jaunais Daugavpils skolotājs 2015” uzvarētājām un Swedbank dāvanu kartes 150 eiro vērtībā īpašniecēm šogad kļuva Daugavpils pilsētas 30.pirmsskolas izglītības iestādes pirmsskolas skolotāja Svetlana Znatnova. —–
Svetlana ir dzimusi Daugavpilī un mācījusies Daugavpils 3.vidusskolā, 2.pamatskolā, 5.pamatskolā un 1.arodvidusskolā. Pabeigusi arodvidusskolu, Svetlana nolēma turpināt izglītību un studēt pedagoģiju, kas bija apzināta izvēle, jo jauniete jau kopš bērnības zināju, ka kļūs par skolotāju. Būdama daugavpiliete, Svetlana, protams, izvēlējās dzimtās puses universitāti, kur apguva studiju programmu “Pirmsskolas skolotājs”. Gan skolas, gan studiju laikā pedagogi sniedza papildu iedvesmu un pārliecību par profesijas izvēles pareizību. Svetas izvēli ģimenē uztvēra kā ļoti loģisku dzimtas profesionālās ievirzes turpinājumu: vecvectēvs bija vizuālās mākslas skolotājs, vecvecmāte – literatūras skolotāja, bet vecmamma strādāja par pirmsskolas skolotāju. Tātad var teikt, ka profesija bija ģenētiski lemta – smaida Svetlana.
Pedagoga darba gaitas jaunā skolotāja uzsāka 2012.gada 10.septembrī Daugavpils 30.pirmsskolas izglītības iestādē. Svetlana atzīst, ka bieži domā par to, kā viņai paveicies gan ar darbavietu, gan ar kolēģiem. Svetas audzināmie ir bērni vecumā no 3 līdz 6 gadu vecumam, bet šogad – vecākā grupa, kuras audzēkņi ir ļoti mīļi, katrs ar savu raksturu, kustīgi, ļoti gudri un zinātkāri, kuru sagatavošanai skolai jāveltī daudz spēka. Jaunā skolotāja katram cenšas atrast savu pieeju, iejūtoties gan pedagoga, gan rotaļu biedra, gan cilvēka, kuram var uzticēt savus noslēpumus, lomā. Svetlana uzskata, ka ir ļoti svarīgi, lai bērns uzticētos, lai bērns justu, ka viņu mīl. Taujāta, kā spēj ieinteresēt savus mazos audzēkņus, Svetlana atklāj, ka visam jānotiek rotaļu veidā, jābūt sižetam, interesantiem un košiem uzskates līdzekļiem, jāļauj bērniem darboties pašiem, būt radošiem. Un jā, vēl viena loma – skolotājam noteikti jābūt aktierim.
Svetlana atzīst, ka visinteresantākais darbā ir tas, ka skolotājam ir jābūt visu darbu lietpratējam, jāzina visdažādākās lietas, jo bērni dažreiz var uzdot tādus jautājumus, uz kuriem uzreiz pat nevar atrast atbildi, tāpēc sevi visu laiku ir jāpilnveido. Sveta smaidot saka, ka garlaikoties nav laika, katra diena viņai ir kā liels, patīkams pārsteigums, ko sagādā mazi žiperi, ar kuriem kopā tiek izzināta pasaule. Svetlana uzskata, ka viņu raksturo vārdi “radošums”, “pacietība”, “labsirdība”, “mērķtiecība” un “emocionalitāte”.
Jaunā skolotāja par lielāko gandarījumu savā darbā uzskata bērnu panākumus; viņai ir ļoti patīkami apzināties, ka tas, kas ir paveikts, nāk bērniem par labu. Prieks un gandarījums ir par to, ka var redzēt sava darba augļus.
Protams, kā jebkurā darbā, arī Svetlanas ikdiena neiztiek bez grūtībām. Nav vienkārši ar hiperaktīviem bērniem grupā, jo viņiem jāvelta vairāk uzmanības, tad pārējiem bērniem atliek mazāk laika. Un vēl dažkārt nesakrīt viedokļi ar vecākiem…
Kā Svetlana atpūšas pēc darba dienas? Izrādās, viņai ļoti patīk izgatavot dažādas rotaļlietas, adīt, tamborēt, šūt, bet, ja rodas iedvesma, arī gleznot! Un laimīga Sveta ir tad, kad gan darbā, gan ģimenē viss ir labi, kad visi ir veseli.
Svetlanai patīk pasapņot par nākotni, un viņa labprāt atklāj, kādu redz pirmsskolas izglītības iestādi pēc 10 gadiem: “Tā būs kļuvusi vēl draudzīgāka bērniem un vecākiem. Rotaļlietas un mēbeles būs izgatavotas tikai no videi draudzīgiem materiāliem, bet pārtika tiks iepirkta no vietējiem ražotājiem vai izaudzēta pirmsskolas iestādes teritorijā, kur bērni piedalīsies audzēšanas un kopšanas procesā. Man būs vairāk radošu ideju, vairāk zināšanu, lielāka pieredze.”
Svetlanai šķiet, ka skolotāju darba kolektīvs ir liela, radoša, nedaudz pozitīvi “traka” ģimene, kurā visi vienmēr atbalsta un uzklausa cits citu. Skolotāja darba priekšrocība ir tā, ka nekad nav garlaicīgi, viss notiek kustībā, bet kustība – tā ir dzīve.
Uzzinot, ka izvirzīta dalībai konkursā „Swedbank jaunais Daugavpils skolotājs 2015”, Svetlana izjutusi lielu atbildību par izrādīto uzticību. Protams, bija ļoti liels satraukums par to, kā viss notiks. Konkursa laureāte, neapšaubāmi, ir ļoti gandarīta par to, ka piedalījusies un ka ir pamanīts viņas darbs. Viņa atzīst, ka tas dod papildu stimulu strādāt šo jauko, interesanto un vienlaikus diezgan sarežģīto darbu – darbu ar cilvēkiem.
Svetlana skolotājiem novēl būt pacietīgiem un izturīgiem, skolēniem – zinātkāriem, radošiem, atvērtiem, nebaidīties no jauninājumiem! Bet mēs konkursa uzvarētājai novēlam arī turpmāk pierādīt un apliecināt savu talantu un gūt prieku darbā!
Tagad, kad 2015.gada konkursa uzvarētājas ir iepazītas, atliek vien gaidīt nākamo gadu un konkursu! Pilsētā taču ir vēl daudz jaunu un talantīgu jauno skolotāju!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434