Angļu valodas mācīšanās un mācīšana dzīvei

03.11.2015.

Latvijas presē nesen izskanēja doma, ka Latvijas skolās angļu valodas stundās skolotāji gatavo skolēnus tikai eksāmenam un skolēni nevar izmantot savas zināšanas dzīvē. Bet realitāte rāda pavisam pretējo. Bez šaubām, eksāmens ir grūts, bet, lai sagatavotu skolēnus eksāmenam, skolotājs stundās modelē dzīves situācijas, lai skolēni runātu par visām dzīves jomām, dod uzdevumus rakstīt formālās un neformālās vēstules, ziņojumus, rakstus, aprakstus, piedāvā visu, kas ir vajadzīgs mūsu dzīvē. Un, kas ir vissvarīgākais, angļu valodas skolotājs māca skolēnus pētīt, analizēt, salīdzināt, argumentēt un aizstāvēt savu viedokli angļu valodā. Mūsu audzēkņi veiksmīgi izmanto angļu valodu studiju laika Latvijā un ārzemēs, strādājot starptautiskās kompānijās un komunicējot ar cilvēkiem visā pasaulē.—–
Š.g. 27.oktobrī Daugavpils Centra vidusskolā notika Ikgadējā 15.Latgales angļu valodas skolotāju metodiskā konference „English Learning & Teaching For Life” („Angļu valodas mācīšanās un mācīšana dzīvei”). Konferenci organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde, Amerikas Savienotu Valstu vēstniecība, Britu padome, Latvijas angļu valodas skolotāju asociācija (LAVSA) un Daugavpils Centra vidusskola. Populārās Lielbritānijas angļu valodas mācību grāmatu izdevniecības – Oxford University Press (OUP), Pearson un Express Publishing – deleģēja savus konsultantus un skolotājus-multiplikatorus prezentēt jaunās mācību grāmatas un tajās izmantotos metodiskos paņēmienus. OUP izdevniecība deva iespēju Latgales skolotājiem apmeklēt darbnīcas un plenārsēdi, kuru vadīja pasniedzēji no Lielbritānijas Bils Boulers un Nikki Fortoiva. Viņi runāja par angļu valodas stundu menedžmentu, par darbu klasēs, kur ir skolēni ar dažādiem angļu valodas zināšanu līmeņiem, par runāšanas, lasīšanas un rakstīšanas prasmju attīstīšanu. Angļu valodas skolotājiem ir ļoti svarīgi uzklausīt pasniedzējus, kuriem angļu valoda ir dzimtā, lai pilnveidotu savas zināšanas. Pearson izdevniecība piedāvāja darbnīcas, kuras vadīja Iveta Vītola (Pearson konsultante Baltijas valstīs), Ilze Dukure (Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas angļu valodas skolotāja) un Anna Radzihovska (Pļavniekkalnu pamatskolas angļu valodas skolotāja). Viņas prezentēja savu pieredzi par darbu ar IKT angļu valodas stundās, par paņēmieniem angļu valodas eksāmenu sagatavošanai un par darbu ar sākumskolas skolēniem. Express Publishing konsultante Tatjana Ginzburga savas darbnīcas laikā deva iespēju dalībniekiem iepazīties ar literatūras un drāmas izmantošanu angļu valodas stundās un ar metodēm, kuras palīdzēs pavisam maziem bērniem apgūt angļu valodu. Pateicoties izdevniecībām, katrs Latgales reģiona skolotājs saņēma ļoti daudz dāvanu, mācību līdzekļu un palīgmateriālu.
Daugavpils 10.vidusskolas ASV Fulbraita programmas skolotājs Stīvens Vikers novadīja darbnīcu par Amerikas izglītības sistēmu un stratēģijām, kas ir ļoti interesanta kulturoloģijas aspektā.
Šogad konferences noslēguma darbnīcu 4 grupās vadīja 17 angļu valodas skolotāji no Daugavpils skolām. Viņi stāstīja par saviem labās prakses piemēriem un veiksmēm darbā, par pieredzi ar dažādiem angļu valodas pasniegšanas aspektiem, tajā skaitā, lasīšanas, rakstīšanas, klausīšaāas un runāšanas prasmju attīstīšana, spēles un drāmas izmantošana stundu laikā, CLIL metodikas pilnveidošana un pielietošana angļu valodas un citu priekšmetu stundās. Visās konferences dalībnieku atsauksmes anketās šī darbnīca ir atzīmēta kā visinteresantākā un svarīgākā, tāpēc ka skolotāji rādīja savu reālo darbu, un viņu idejas tiešām strādā klasēs. Darbnīca bija veiksmīga, pateicoties Oksanai Petaško un Ritai Murānei (Daugavpils Valsts ģimnāzija), Irinai Bučinskai un Ludmilai Lastovkai (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs), Ilonai Derjuginai un Irenai Rožko (Daugavpils 3.vidusskola), Marinai Koževņikovai un Natālijai Hozjainovai (Daugavpils Centra vidusskola), Olgai Gazetdinovai un Aleksandrai Dorofejevai (J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskola), Jeļenai Maskaļovai (Daugavpils 13.vidusskola), Olgai Vasiļonokai un Jadvigai Vasiļonokai (Daugavpils 15.vidusskola), Nadeždai Dzalbei (Daugavpils 16.vidusskola), Tatjanai Revinai, Natālijai Karpenko un Gaļinai Gallerei (Daugavpils Saskaņas pamatskola).
Liels paldies Daugavpils Centra vidusskolai par piedāvāto iespēju novadīt konferenci skolās telpās un izmantot skolas resursus nodarbību gaitā, ka arī par dalībnieku reģistrācijas procesu organizēšanu!
Šogad, pateicoties ASV vēstniecībai un Latvijas angļu valodas skolotāju asociācijai, Latgales reģiona skolotājiem tika apmaksāti ceļa izdevumi.
Konferences darba diena bija ilga un ļoti produktīva. Visi konferences dalībnieki saņēma Britu padomes apliecinājumu par angļu valodas skolotāju profesionālās pedagoģiskās pilnveides programmas apguvi 8 akadēmisko stundu apjomā. Apliecinājumu parakstīja Zane Matesoviča, Britu padomes vadītāja Latvijā.
Šogad konferencē piedalījās 177 dalībnieki. Angļu valodas skolotāji savās anketās atzīmēja, ka 15.Latgales angļu valodas skolotāju metodiskā konference „English Learning & Teaching For Life” deva viņiem iespēju gūt labas praktiskas idejas darbam un enerģiju no mijiedarbības ar saviem kolēģiem un pasniedzējiem no citām valstīm.
Skolotāju viedokļi: “Piedalīšanās konferencē ir īsts profesionālais prieks, meistarības un ideju pilns darbs labvēlīgā vidē”, „Latgales konference ir ļoti svarīga man kā skolotājai, tāpēc ka dod praktiskus ieteikumus, kā labāk un radošāk organizēt savu darbu stundās”, „Tas ir labākais metodiskais pasākums angļu valodas skolotājiem 2015.gadā”.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe,
Daugavpils pilsētas angļu valodas skolotāju MA vadītāja,
LAVSA komitejas locekle
Ilona Ustinova