Neparastā meistarklase ar iespēju iedomāties vēlēšanos

05.11.2015.

“Gūt var dodot, gūt var ņemot,
Dodot gūtais neatņemams”
Rainis

Daugavpils pilsētas 15.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē vienmēr ir priecīgi redzēt katru, kurš nāk ciemos dalīties ar pieredzi vai arī to gūt.
Jau otro gadu pēc kārtas pirmsskolas izglītības skolotāja Jeļena Nedokosa vada meistarklasi, kurā dalās ar savām idejām, pieredzi un radošām idejām.—–
Visiem ir zināms, ka spēles un rotaļas ar lellēm ir viens no efektīvākajiem audzināšanas un attīstības līdzekļiem pirmsskolas vecumā, tāpēc nozīmīga vieta pedagoģiskajā procesā ir leļļu terapijai, jo, izmantojot šo metodi, tiek veicināta pirmsskolēnu sociālā adaptācija, uzvedības korekcija, sensorikas un psihisko procesu attīstība, kā arī komunikatīvo spēju attīstība. Mūsu logopēdiskajā pirmsskolas izglītības iestādē šī metode tiek plaši pielietota, jo tā veicina vārdu krājuma paplašināšanu, emocionālas dialoģiskās runas un runas kultūras, kā arī artikulācijas aparāta attīstību.
Pirmsskolas izglītības skolotāja J.Nedokosa izvēlējās dalīties ar citiem skolotājiem savā pieredzē, un organizēja meistarklasi “Papīra un auduma leļļu izgatavošana”, kuras laikā tās dalībniekiem tika rādītas dažādas tehnikas un paņēmieni to izgatavošanai. Skolotājas piedāvātās lelles ir vienkāršas un to izgatavošanai nepieciešamie materiāli ir katram pa rokai, kas ļauj tās darināt ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Skolotājas J.Nedokosas vadītajā pasākumā piedalījās 6 pirmsskolas izglītības skolotājas, kuras, darbojoties ar krāsainu kartonu, līmi un flomāsteriem, izgatavoja uz pirksta uzvelkamas lelles – pasaku tēlus, mājdzīvniekus, savvaļas dzīvniekus.
Otrs skolotājas piedāvātais veids, kā izgatavot lelles, ir izmantot audumu un diegus. Senatnē šādas lelles izgatavoja laukos un tās sauca “Желанницы“. Izgatavojot šādas lelles kopā ar bērniem, skolotājām ir iespēja iepazīstināt viņus ar savas tautas tradīcijām un paražām. Iedomāties vēlēšanos patīk visiem – gan maziem, gan lieliem, jo tajā mijas jautrība ar ieinteresētību un pat noslēpumainību un kur nu vēl, ja tāda lelle, kurai var uzticēt savu vēlēšanos, ir pašrocīgi izgatavota.
Kopīgā darba laikā meistarklases dalībnieces iesaistījās interesantās un saturīgas sarunās un katra dalījās savā pieredzē par leļļu izgatavošanu un pielietošanu savā pedagoga darbā. To izmantošanai ir ļoti daudz iespēju. Skolotāji – meistarklašu dalībnieki un apmeklētāji – ir pateicīgi par šo vienreizējo iespēju dalīties ar interesantām idejām un pašiem gūt kaut ko jaunu un padarīt savu darbu interesantāku un radošāku. Ceram, ka vēlēšanās, ko katrs iedomājās, izgatavojot lelli “Желанницу“, piepildīsies!
Gribam pateikties Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei par sagādāto iespēju skolotājiem dalīties savā pieredzē meistarklasēs, kā arī par meistarklašu vadītāju darba augsto nevērtējumu noslēguma pasākumā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
15.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
pirmsskolas izglītības skolotāja
Jeļena Nedokosa,
vadītājas vietniece
Aina Kucina