Tehniskās jaunrades dienas 2015

06.11.2015.

Daugavpils ir viena no trim Latvijas pilsētām, kur šogad tiek rīkota “Tehniskās jaunrades diena”. Latvija ir bagāta ar tehniskiem prātiem, un katrā no mums slēpjas mazs inženieris, tādēļ aicinām ikvienu pārbaudīt savas spējas, iegūstot elektrību, būvējot auto, darbojoties ķīmijas darbnīcās un pat radot robotus. „Tehniskās jaunrades dienās 2015” būs iespējams gan piedalīties aizraujošās darbnīcās, gan ar savu veikumu sacensties ar citiem vienaudžiem.—–
Ikviens jaunietis vecumā no 10 līdz 23 gadiem š.g. 28.novembrī tiek aicināts apmeklēt “Tehniskās jaunrades dienu” Daugavpilī, Daugavpils 10.vidusskolas (Tautas ielā 11) telpās.
Projekta ietvaros pieredzējušu instruktoru vadībā varēsi izveidot kādu no sacensību disciplīnu „Robotikas darbnīca”, „Ķīmijas laboratorija”, „Mehānikas praktikums” vai „Elektrostacija” priekšmetiem, ar kuriem vēlāk varēsi sacensties ar sava vecuma jauniešiem. “Tehniskās jaunrades dienas” tiek organizētas jau septīto gadu pēc kārtas, kopā pulcējot gandrīz 4500 dalībnieku no visiem Latvijas reģioniem. Šogad sacensībās būs iespēja “Robotikas darbnīcā” izveidot robotu, kas kustēsies skaņas ietekmē, “Ķīmijas laboratorijā” dalībnieki veidos “Sudraba spoguļus”, kā arī varēs iepazīties ar sadzīves ķīmiju. “Mehānikas praktikumā” paredzēts konstruēt satriecošās “Raķetes”, kā arī dalībnieki varēs izveidot un sacensties ar vienkāršākiem “Lidmodeļiem” un iepazīties, kā arī no pārtikas var uzkonstruēt torņus, kurus pēcāk, protams, var apēst. Visbeidzot, “Elektrostacijā” jaunieši veidos paši savus lukturīšus.
Protams, būs arī dalībnieku iecienītās spageti tiltu sacensības. Lai piedalītos, tev atliek atrast spageti makaronu paciņu un mazliet līmes un jau mājās sagatavot 55 cm garu spageti makaronu tiltu! Paņem to līdzi uz „Tehniskās jaunrades dienām”, lai sacenstos ar jauniešiem par izturīgākā tilta īpašnieka titulu, kā arī šogad būs iespēja izmēģināt tiltu konstruēšanu uz vietas pieredzējušu vadītāju pārraudzībā.
Vecāko klašu skolēnus nereti satrauc jautājums „Ko darīt tālāk?” “Tikai mieru” – “Tehniskās jaunrades dienā” varēs iepazīties ar studiju iespējām, pielaikot sev piemērotāko profesiju un pārliecināties par inženierzinātņu radošo pusi. Tehniski jaunieši – spējīgi jaunieši!
Papildus galvenajām disciplīnām paredzēti arī aizraujoši fizikas un ķīmijas eksperimenti, kā arī dažādas mazākas disciplīnas, kurās varēs piedalīties ikviens interesents.
„Tehniskās jaunrades dienas” organizē Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlaments un Robotikas klubs. Pasākums tiek īstenots sadarbībā ar “Grindeks” un AS “Dobeles dzirnavnieks”.
Pieteikšanās un informācija par darbnīcām: www.tjd.lv

Informāciju apkopoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības atbalsta nodaļas
pedagoģe-karjeras konsultante
Santa Čeirāne