Mīlot Latviju

12.11.2015.

Ir tradīcijas, kuras nosaka piederību kādai tautai, kultūrai, novadam, skolai, kuras mēs pārņemam no paaudzes uz paaudzi, nedomājot, kāpēc tā darām. Bet ir tradīcijas, kuras jāveido pašiem, ienesot tās ģimenē, darbavietā, skolā un tautā. Tradīcijas stiprina ģimeni, skolu un svarīgi arī bērnus iesaistīt tradīciju kopšanā, tādēļ jau trešo gadu pēc kārtas mūsu iestādes darbinieki, audzēkņi un viņu ģimenes dodas Lāčplēša dienas Lāpu gājienā. Nesot sveces liesmiņu, veidojam sirsnīgu, patriotisku un gaišu cilvēku un emociju virkni.—–
Jau par tradīciju ir kļuvušas Lāčplēša dienas sporta spēles ar bērnu tēviem, un ar katru gadu tēvu atsaucība kļūst lielāka, kas liecina par svētku svinēšanas tradīciju ienākšanu arī ģimenē. Turpinot pagājušajā gadā uzsākto spēka zīmju iedegšanu iestādes pagalmā, divu nedēļu garumā ikvienas grupas audzēkņiem kopā ar vecākiem ir iespēja godināt Latviju svētkos, dāvājot labas domas, vārdus un sveces gaismiņu. Veidot patriotisma dzirksti mums palīdz arī Valsts robežsardze. Šogad tiekoties ar kinologiem, bērniem bija iespēja uzzināt par robežsargu darbu un iepazīties ar dienesta suņa spējām. Godinot Latviju, 16. un 17.novembrī 5 – 7 gadus vecie bērni kopā ar savām ģimenēm pulcēsies zālē uz svētku brīdi, bet 1,5 – 4 gadus vecie bērni sveiks Latviju dzimšanas dienā grupās kopā ar skolotājām.
Patriotisms ir lojalitāte savai valstij, tādēļ mēs, iestādes kolektīvs, ar savu piemēru un darbiem veidojam patriotismu arī bērnos. Katru gadu mēs, pedagogi, dodamies uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, kur piedalāmies sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanā, lai ikvienam iestādes darbiniekam un audzēknim, svinot Latvijas mēnesi, pie krūtīm mirdzētu simboliskais „victory” jeb stilizētais skaitlis 11. Pārdomājam arī par kopīgu svētku brīdi un šogad dalīsimies savā kolektīvā ar “Mūsdienu Latvijas garšu”, klājot svētku galdu ar Latvijai raksturīgākajiem ēdieniem mūsdienīgā izpildījumā. Pēc svētkiem veidosim fotokolāžu “Valsts svētki manā ģimenē”, kurā bērnu ģimenes ļaus ielūkoties savas ģimenes svētku svinēšanas tradīcijās.
Jāpiekrīt franču filozofam Monteskjē, ka “Vislabākais līdzeklis, kā iemācīt bērniem mīlēt tēvzemi, ir dzimtenes mīlestība, kas mājo viņu tēvos”, tādēļ novēlam ikvienam veidot savas svētku svinēšanas tradīcijas!

Fotoieskats pasākumos Novembris2015.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
24.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Inese Kapteine
t.65428823