Darba ēnošana programmas Erasmus+ ietvaros

07.12.2015.

No š.g. 30.novembra līdz 4.decembrim Daugavpils 9.vidusskolā viesojās skolotājs Radeks Trča (Radek Trča) no Čehijas pilsētas Česke Budejovice. Viņš pasniedz matemātiku un fiziku skolā „Gymnázium Jírovcova“ jau vairāk nekā 20 gadus, pēdējos 15 gadus viņš ir arī matemātikas olimpiādes reģionālās komitejas vadītājs.—–
Mācību mobilitāte (darba vērošana ārvalstu partnerskolā) tiek īstenota projekta „Zahraniční výjezdy a čtenářské dílny” (“Foreign trips and reading workshop” – “Ārvalstu braucieni un lasīšanas darbnīcas”) ietvaros. Projekts tiek finansēts no Eiropas Komisijas programmas Erasmus+ finanšu līdzekļiem. Mācību mobilitātes mērķis ir piedāvāt skolu pedagoģiskajam personālam profesionālās pilnveides iespējas ārvalstīs, uzlabojot un dažādojot skolu pedagoģiskā personāla metodiskās zināšanas un prasmes un veidojot plašāku izpratni par izglītības sistēmām Eiropā. Kopā ar Radeku Trča 8 dabaszinātņu skolotāji no skolas „Gymnázium Jírovcova“ saņēma grantus, lai piedalītos projektā un īstenotu darba ēnošanu dažādās Eiropas Savienības valstīs: Lietuvā, Lielbritānijā, Islandē, Vācijā, Spānijā, Portugālē, Slovākijā un, protams, Latvijā.
Darba ēnošanas gaitā R.Trča apmeklēja 5 matemātikas stundas (skolotājas E.Ivanova, H.Kovale, L.Vanceviča), 3 fizikas stundas (skolotāja A.Ivanova), 1 informātikas stundu (skolotāja N.Dzjumane), kā arī 3 CLIL (Content and language integrated learning jeb ISVA – Integrēta satura un valodas apguve) stundas matemātikā (skolotājas I.Starovoitova un N.Baranova), dabaszinībās (skolotāja Z.Vasiļjeva) un ģeogrāfijā (skolotāja I.Soboļeva).
Čehijas skolotājam bija iespēja apmeklēt 2 atklātās klases stundas vidusskolā (skolotājas J.Podmišaņina un O.Timofejeva) un satikties ar skolēniem. Stundu laikā viesis saņēma informāciju par Latvijas izglītības sistēmu, kā arī pats izstāstīja mūsu skolēniem par savu skolu, pilsētu un valsti. 10.klases skolnieces V.Soboļeva un J.Potalujeva izstāstīja viesim par mūsu skolu un pilsētu prezentācijas formā. 11.klases skolēni D.Šileine-Šileiko un A.Oļeņecs novadīja ekskursiju pa pilsētu, kopā ar viesi apmeklēja Daugavpils cietoksni un Baznīcu kalnu.
Vizītes laikā R.Trča satikās ar mūsu skolas vadību un skolotājiem, kā arī ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes pārstāvjiem – Daugavpils pilsētas vispārizglītojošo skolu matemātikas, fizikas, informātikas un programmēšanas pamatu skolotāju MA vadītāju, izglītības metodiķi J.Azareviču un eksperti projektu jautājumos E.Balodi. Skolas vadības sēdē viesis izstāstīja par Čehijas izglītības sistēmu un par apmācības īpatnībām ģimnāzijā.
Vizītes noslēgumā mūsu skolas direktors A.Fedotovs pasniedza viesim medaļu – Goda zīmi ar skolas ģerboni.
Daugavpils 9.vidusskolas vadība pauž pateicību visiem skolotājiem un skolēniem par atbalstu un palīdzību R.Trča darba ēnošanas īstenošanā!

Vēl vairāk fotogrāfiju no pasākuma: 

https://picasaweb.google.com/107510143907375038739/301104122015Shadowing#slideshow/6224369411403808530

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 9.vidusskolas
direktora vietniece informātikas jomā,
atbildīgā par projekta mācību mobilitātes īstenošanu
Natālija Dzjumane