Piektdienas pēcpusdiena – veiksmīgs laiks, lai smeltos idejas!

09.12.2015.

Decembris ir laiks, kad mēs, skolotāji, strādājam saspringtā režīmā, jo strauji tuvojas pirmā semestra beigas. Neskatoties uz to, ikviens skolotājs tomēr ir atvērts jaunām idejām un iespējai pilnveidoties. Tā š. g. 4.decembrī Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu (Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Centra vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, Daugavpils Saskaņas pamatskolas, J. Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola”,, PIKC „Daugavpils tehnikums”, Daugavpils 3., 10., 12., 13., 15., 16.vidusskolas) 19 latviešu valodas un literatūras skolotāji devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Rīgas Franču liceju.—– Brauciena mērķis bija iepazīties ar Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotāju darbu, kā arī apmeklēt “Dailes teātri”.
Seminārā bija lietderīgi ieskatīties kolēģu veikumā. Ikvienu ieinteresēja A.Krieķa piedāvājums skolēniem pašiem iepazīties ar jaunākajām grāmatām un “pašiem” izvēlēties, ko lasīt. Strādājot ar tekstu, L.Silova piedāvā tiem skolēniem, kuriem ir laba ritma izjūta, ļaut izveidot ritma pavadījumu tekstam un to atskaņot, turpretī citi var procentuāli aprēķināt, kādas vārdšķiras vārdi ir izmantoti biežāk, veikt pētījumu par minētajiem objektiem tekstā, rakstīt vēstuli liriskajam varonim, zīmēt notikumu shēmas u.tml. J.Babrāne piedāvāja interesantas idejas domrakstu rakstīšanai, sasaistot to ar patriotisko audzināšanu. Turpretī I.Lāčauniece parādīja interesantu pieeju, kā strādāt ar tekstu, kad tas jau ir izlasīts, kā veiksmīgāk skolēniem palīdzēt atrast tekstos dažādus valodas līdzekļiem. S.Ābola ikvienam vēlreiz atgādināja, ka smalkās roku kustības veicina bērnu smadzeņu darbību un būtiski uzlabo runas prasmes. Kā apliecinājums tam pie sienas bija redzami 4.klases skolēnu radošie darbiņi “Kā mūsu ģimene svin Ziemassvētkus”, kuros blakus tekstam bija no plastilīna veidota ilustrācija. Protams, ka mūs priecēja arī skolēnu vecāku atsaucība un līdzdarbošanās mācību procesā, par ko pastāstīja I.Vīduša.
Brauciena dalībnieki, jau vēlā vakarā dodoties mājup, staroja, jo dienas gaitā bija guvuši gan jaunu ierosmi darbam, gan gandarījumu par noskatīto F.Zellera drāmu „Ja tevis vairs nebūtu”. Ikviens pieredzes apmaiņas semināra dalībnieks atzina, ka diena izdevusies, ka tā bijusi jauka un piepildīta…
Liels paldies Rīgas Franču liceja latviešu valodas un literatūras skolotājiem par viesmīlīgu sagaidīšanu, bet galvenais – par lielo izdales materiālu klāstu un idejām! Paldies Daugavpils 16.vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotājai I.Suhanei par atsaucību un atbalstu pieredzes apmaiņas brauciena organizēšanā!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Ilona Bohāne
t.65432102