“Mainos es. Mainies tu. Mainās visa pasaule”

01.02.2016.

Š.g. 28.janvārī Daugavpils 10.vidusskolas aktu zālē pulcējās mazie dabas draugi – pilsētas skolu 3. un 4. klašu skolēnu komandas, lai piedalītos ekoloģiskajā spēlē “Mainos es. Mainies tu. Mainās visa pasaule”. “Mēs esam Zemes saimnieki” – tā, turot rokās lielu piepūšamo bumbu zemeslodes formā, savu uzrunu uzsāka skolas direktore Valija Salna, “un mums ir jārūpējas, lai visiem uz šīs planētas klātos droši – gan dzīvniekiem, gan augiem, gan pašiem cilvēkiem.”—–
Spēles dalībniekiem bija jāparāda savas zināšanas, prasme spriest, loģiski domāt un vienoties par ekoloģiskiem jautājumiem 7 aktivitātēs. “Bateriju ceļš” – jāsakārto attēli atbilstošā secībā, sākot no bateriju ražošanas līdz to otrreizējai pārstrādei, jāpaskaidro, kādu kaitējumu izmestās baterijas rada apkārtējai videi; “Atkritumu šķirošana” – piedāvātās kartītes ar dažādiem priekšmetiem, produktiem, vielām vajadzēja “izmest” atbilstošā konteinerā: “Plastmasa”, “Stikls”, “Papīrs”, “Kaitīgas vielas” u.c. Aktivitātē ”Spuldžu veidi” skolēniem bija jāizpēta 4 piedāvātie spuldžu veidi, jāpasaka, kuras ir ekoloģiskākās, ekonomiskākās, ilgāk lietojamās, savukārt aktivitātē “Preču marķējuma veidi Latvijā” katram piedāvātajam marķējumam jāatrod atbilstošs skaidrojums un jāsniedz atbilde, kādas īpašības piemīt precei ar šādu marķējumu. Dzīvā daba bija labi jāpazīst aktivitātē “Latvijas rezervāti un to iemītnieki”, izvietojot attēlus-kartītes atbilstoši numuriem uz attiecīgā rezervāta fona un nosaukt pēc iespējas vairāk attēlos redzamo aizsargājamo augu un dzīvnieku, bet jautrākā un aizraujošākā aktivitāte bija “Skolas zoodārza iemītnieki”. Pēc zoodārza apskates komandām bija jāmin mīklas par tā iemītniekiem.
Noslēdzošā aktivitāte noritēja visām komandām vienlaicīgi – savu ekoloģisko pārliecību vajadzēja izpaust plakātā ar krāsām un simboliem.
Grūti spēles vadītājiem bija noteikt vislabāko komandu, jo visas bija zinošas, ieinteresētas, spēles azarta pārņemtas. Katra komanda par radošu darbu saņēma diplomu ar iegūto nomināciju, piemēram, “Ekoloģiski domājošie”, “Sakoptas vides draugi”, “Draudzīga apgaismojuma speciālisti” u.c.
Paldies Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas, Daugavpils Centra vidusskolas, Daugavpils 3., 6., 9., 12., 13., 15., 16., 17.vidusskolas skolēniem un viņu skolotājiem par atsaucību!
Paldies Daugavpils 10.vidusskolas sākumskolas skolotājiem par spēles sagatavošanu un novadīšanu!
Jāatceras: ja kaut ko gribam mainīt, jāsāk ar sevi!

Materiālu sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
direktores vietniece izglītības jomā
Marija Goģe