Veiksmīgs starts vispasaules radošo darbu konkursā

02.03.2016.

Š.g. 26.septembrī, Eiropas Valodu dienā, Latviešu valodas aģentūra (LVA) izsludināja ikgadējo skolēnu radošo darbu konkursu, aicinot iesaistīties Latvijas vispārējās un profesionālās izglītības iestādes un latviešu diasporas nedēļas nogales skolas pasaulē. Konkursa mērķis bija popularizēt latviešu valodu un atklāt citiem valodas skaistumu un bagātību, rosināt skolēnus izzināt svešvalodu prasmes, kā arī latviešu valodas lomu un nozīmi Latvijā, katra iedzīvotāja līdzatbildību, kopjot un saglabājot latviešu valodu. Šogad konkursa tēma bija „Kā var mācīties citu valodu? Protot savu valodu” (J.Peters).—–
LVA tika iesniegti 238 radošie darbi – zīmējumi, kolāžas, esejas, pārspriedumi, dzejoļi un stāsti – no visas Latvijas, no Eiropas un pat Brazīlijas. Kā minēts konkursa nolikumā, radošo darbu vērtēšanā tika ņemta vērā darba atbilsme tematam, autora domas atklāsme, oriģinalitāte un radošums temata risinājumā, literāra un labskanīga valoda, valodiskās izpausmes radošums, kā arī darba vizuālā kvalitāte. Darbus vērtēja LVA direktors J.Valdmanis, LVA diasporas projektu koordinatore S.Roze, literatūrzinātnieks R.Briedis, filoloģijas doktore M.Āboltiņa un mākslas zinātniece K.Rudzīte.
26.februārī “Laimas” šokolādes muzejā Dzimtās valodas diena tika svinēta kopā ar skolēnu radošo darbu konkursa dalībniekiem un 25 laureātiem no visas Latvijas un arī Briseles (Beļģija). Arī mūsu pilsētas 3 skolēni, Artjoms Tamanis, Jūlija Kasecka un Viktorija Volkova piedalījās šajā pasākumā. Skolēnu radošo darbu fragmentus lasīja Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa, par muzikālo pavadījumu gādāja Nacionālā teātra Muzikālās daļas vadītājs, komponists un mūzikas pedagogs Valdis Zilveris.
Mēs varam būt lepni, jo radošo darbu konkursā 10.–12.klašu grupā atzinību ieguva Daugavpils 15.vidusskolas 11.klases skolniece Jūlija Kasecka – par dzejisku ikdienu un veiksmīgu J.Alunāna trioletas atdzejojumu krievu valodā (latviešu valodas un literatūras skolotāja Ilona Bohāne), bet zīmējumu grupā atzinības ieguva Artjoms Tamanis (Daugavpils 15.vidusskola, 3.klase) – par detalizētu tēlu atveidi (sākumskolas skolotāja Regīna Kirsanova) un Viktorija Volkova (Daugavpils 3.vidusskola, 9.klase) – par mūsdienīgu tēmas interpretāciju (vizuālās mākslas skolotāja Daiga Vasiļjeva). Pēc konkursa uzvarētāju apbalvošanas dalībnieki tikās ar dzejnieku Jāni Peteru. Tam sekoja muzeja apskate un īpašais pārsteigums konkursa laureātiem – šokolādes darbnīca.
Paldies mūsu skolēniem par vēlmi piedalīties konkursā un skolotājiem par skolēnu radošuma atklāšanu un veicināšanu. Paldies vecākiem par atbalstu!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Izglītības satura nodaļas
izglītības metodiķe latviešu valodas jautājumos
Ilona Bohāne
t.65432102