Latgales vidusskolēni debatē par tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanu

11.04.2016.

Pēdējā laikā Latvijas sabiedrībā tiek aktualizēta diskusija par tautas vēlētu prezidentu, kuram piešķirtu arī lielākas pilnvaras un veicinātu demokrātiju Latvijā. Diemžēl daudzas Latgales skolas atteicās piedalīties turnīrā, jo temats šķita sarežģīts gan skolēniem, gan arī viņu treneriem. Tomēr š.g. 7.aprīlī Daugavpils Valsts ģimnāzijā pulcējās vidusskolas skolēni no Krāslavas un Daugavpils pilsētas skolām, lai debatētu latviešu un angļu valodā.—–
Šķiet, visi bija ieguvēji, jo guva lielāku priekšstatu par tautas vēlēta prezidenta institūciju, tā pilnvarām, pienākumiem un ieguvumiem vai zaudējumiem Latvijai un demokrātijai. Kādam tad ir jābūt prezidentam kā personībai, kādas īpašības tam jāpiedēvē, vai naudai būs nozīmīga loma, kā tas notiek Saeimas priekšvēlēšanu kampaņās, cik izglītota un uzticama ir mūsu tauta, lai vēlētu prezidentu, vai tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešana veicinātu Latvijā demokrātiju vai to grautu – tie ir jautājumi, par kuriem jaunieši debatēja.
Krāslavas Varavīksnes un Valsts ģimnāzijas komandas cīnījās savā starpā latviešu valodā un uzvarētāji bija visi – pārākumu guva Krāslavas Valsts ģimnāzija. Debatēs angļu valodā piedalījās trīs Daugavpils Valsts ģimnāzijas, divas Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja komandas, pa vienai komandai no Daugavpils 3. un 12.vidusskolas, kā arī J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas. Uzvaras laurus plūca Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja komandas: Eleonora Kursiša, Beatrise Kazarina, Natālija Hodoseviča (1.vieta), Alla Jacenko, Darja Gridasova, Jūlija Gornostajeva (3.vieta), Daugavpils Valsts ģimnāzijas komanda: Māris Koniševs, Ronalds Kamins, Valdemārs Felcis (2.vieta). Pārējām komandām nācās piekāpties, bet nākamreiz noteikti veiksies arī viņiem. Liels paldies ir jāsaka komandu treneriem Irinai Bučinskai, Sergejam Usevičam, Inesei Barkovskai, Natālijai Seļinai, Ņinai Šukstei un Ilonai Derjuginai par skolēnu sagatavošanu!
16.aprīlī Rīgā norisināsies Nacionālais debašu turnīrs, kur komandas apliecinās savas debašu prasmes valsts mērogā. Novēlēsim viņiem veiksmi!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Valsts ģimnāzijas
skolotāja,
Debašu centra koordinatore
Rita Murāne