„Zīļuka” audzēkņiem daba palīdz mācīties, radīt un draudzēties

11.04.2016.

Ar šādu nosaukumu Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādē „Zīļuks” š.g. 7.aprīlī notika seminārs pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju vietniekiem par bērnu emocionālo un sociālo audzināšanu.—–
Lielākā daļa iestādes audzēkņu ikdienā saskaras ar emocionālu un fizisku vardarbību ģimenē, vecāku vienaldzību, daudziem bērniem ir emocionālās un sociālās attīstības traucējumi. Atrašanās pirmsskolas izglītības iestādē diennakts režīmā rada bērniem papildu psiholoģisko spriedzi, līdz ar to bērniem ir vēlme relaksēties, atpūsties un saņemt pozitīvas emocijas.
Iestādes pedagogi, meklējot jaunas, efektīvas metodes bērnu sociālajai un emocionālajai rehabilitācijai, ir iepazinuši Dabas vides estētiku un īsteno to darbā ar audzēkņiem. Jau četrus gadus sociālās pedagoģes J.Kezikas vadībā bērni darbojas Silto smilšu iekārtā un Sajūtu istabā. Saskarsme ar siltajām smiltīm, speciālie vingrinājumi smiltīs un ar dabas materiāliem pozitīvi ietekmē visu ķermeni. Bērniem veidojas dziļi personīgas sajūtas, kas palīdz apzināties savu ķermeni, noregulēt emocijas un stiprināt pašapziņu.
Gatavojoties šim semināram, bērni pedagogu vadībā iepazina un izjuta pozitīvo emociju spēku, kas vijās cauri visiem gadalaikiem, radoši darbojoties ar dabas materiāliem un piedaloties daudzveidīgās aktivitātēs, svētkos un ekskursijās. Pedagogi izgatavoja īpašus mācību līdzekļus un attīstošās spēles, kuras palīdz pilnveidot bērnu emocionālo un sociālo sfēru.
Semināra gaitā pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju vietnieki vēroja fiziskās izglītības un veselības veicināšanas rotaļnodarbību ar dabas materiāliem „Saules zaķēnu darbi un nedarbi” sporta skolotājas O.Grigorjevas vadībā, apmeklēja Sajūtu istabu un iestādes grupas, kur vēroja bērnu aktivitātes un pedagogu veidotos mācību materiālus. Semināra nobeigumā pedagogi I.Zabelina, D.Ļebedeva, I.Jedigareva, I.Ļevša, J.Avotiņa, R.Krutogolova un J.Kezika dalījās pieredzē, prezentējot gada laikā paveikto darbu bērnu sociālajā un emocionālajā audzināšanā.
Iestādes audzēkņu un pedagogu vārdā izsakām pateicību par atbalstu un atsaucību, gatavojoties semināram, kā arī ceram uz turpmāko sadarbību:
Latgales Zoodārzam, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejam, Daugavpils Universitātei, Latviešu mājai, PIKC “Daugavpils Būvniecības tehnikums”, Ceriņu bibliotēkai, Daugavpils dzīvnieku patversmei, Latgales Veterinārajam centram, Latvijas Zaļās Jostas ezītim Jostiņam un I.Krēsliņai!

Neliels ieskats seminārā daba palidz macities radit un draudzeties.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
26.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece
Ilze Zīle
t.65442182