Valodas prasme ir sekmējams cilvēkresurss

16.06.2016.

Pēc intensīva apmācību perioda divos mācību gados, šogad jūnijā noslēdzas Sociālās integrācijas fonda (SIF) administrētā projekta valsts budžeta finansētā programmā „Latviešu valodas apguve” īstenošana LATGALES reģionā.—–
Programmas mērķa grupā, kas ir Latvijas mazākumtautību iedzīvotāji un nepilsoņi, īpašs atbalsts sniegts tieši jauniešiem vecumā līdz 25 gadiem, kuri nav ne skolēni, bezdarbnieki vai darba meklētāji, bet kuriem valsts valodas zināšanas arvien aktuālas turpmākas izglītošanās un nodarbinātības iespēju paplašinājumam, saskarsmei un komunikācijai.
Valsts valodu neformālās izglītības ceļā apgūst tieši pieaugušie. Tāpēc latviešu valodas apguve programmas dalībniekiem, īpaši jauniešiem, kuri pēc formālās izglītības posma vēl nav guvuši pietiekošu izpratni par neformālās izglītības iespējām, sniedz noderīgu pieredzi arī neformālās izglītības ceļam, kas ir viena no izvēlēm tieši pieaugušo izglītībā.
Starp SIF nominētajiem mācību pakalpojumu sniedzējiem programmas īstenošanā piedalījās arī viens no ilggadējiem pieaugušo izglītotājiem Latvijā – mācību centrs „BUTS”, kura „Latviešu valodas apguves” programmā Daugavpilī pamata (A līmeņa) un vidējā (B līmeņa) latviešu valodas prasmes apguvei un pilnveidei tika uzņemti 126 kursanti, no kuriem 114 izglītojamie, programmu beidzot, kārtoja arī valsts valodas prasmes pārbaudi Valsts izglītības satura centrā, kas ir iespēja visiem, kas apguvuši latviešu valodu ārpus formālās izglītības, iegūt Latvijas Republikā atzītu valsts valodas prasmes līmeni apliecinošu dokumentu.
Projekta īstenošanas pieredze ļauj secināt, ka valodas prasme ir sekmējams cilvēkresurss, jo no izglītojamo individuāliem mācību sasniegumiem redzams, ka labākie rezultāti sasniegti klausīšanās prasmē, kam seko lasītprasme, bet rakstītprasme un runātprasme arvien vēl uzlabojamas turpmākajā praksē – valodas lietojumā. Tāpēc, mērķtiecīgi veicinot latviešu valodas apguvi un pakāpenisku pilnveidi arī neformālās izglītības ceļā, tiek radīti priekšnoteikumi valodas lietojumam ne vien profesionālajā dzīvē, bet arī citās – ikdienas situācijās, kas arī sekmē to, lai valodu pārvaldītu brīvi.

Informācija sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu projektā „Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Latviešu valodas apguve” LATGALES reģionā Identifikācijas Nr. 2014.LV/LV” (Līguma ID Nr. 2014.LV/LV/1/2-4/13).
Par materiāla saturu atbild SIA „BUTS” (2016)