UNESCO nedēļas 2016 pasākumos iesaistās Daugavpils pilsētas izglītības iestādes

12.10.2016.

Šogad vairākas Daugavpils pilsētas izglītības iestādes iesaista savus izglītojamos UNESCO nedēļas pasākumos, kuri veicina savas identitātes apzināšanos, lepnumu par zemi, kurā dzīvojam, un aicina saglabāt garīgo un materiālo mantojumu.—–
2.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi dosies izzināt vietējo kultūras mantojumu izglītojošā ekskursijā „Podniecība kā latviskās identitātes dārgums”. Pirmsskolas izglītojamie dosies uz Daugavpils Māla mākslas centru, lai iepazītos ar latviešu tradicionālo amatniecības prasmi – podniecību. Bērni piedalīsies profesionāla keramiķa meistarklasē, mēģinās iejusties amatnieka lomā, kā arī izprast amatniecības nozīmi latviešu vēsturē.
4.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē tiks organizēti dažādi dzimtās pilsētas iepazīšanai (vēsture, pilsētas nozīmīgās un skaistākās vietas) veltīti pasākumi par tēmu „Mana pilsēta – Daugavpils”. Tiks organizētas tematiskās pēcpusdienas, radošās darbnīcas, izstādes un foto galerijas „Mana Daugavpils”.
24.pirmsskolas izglītības iestāde īstenos projektu „Es Latgalē – Latgale manī”. Plānots, ka tajā piedalīsies aptuveni 120 dalībnieki – bērni vecumā no 5 līdz 7 gadiem, viņu vecāki un 15 pedagogi. Projekta ietvaros tiks veidots kopīgais „Mantojuma skapis”, plānots izpētīt sešas tēmas – „Latgales nemateriālais kultūras mantojums” (folklora, valoda, tradīcijas), „Latgales ievērojamākās vietas”, „Latgales tautastērps”, „Latgaliešu kulinārais mantojums”, „Ievērojamākie Latgales cilvēki” un “Latgales amatniecība”.
10.vidusskola organizēs tematiskās klases stundas 1.-12.klašu skolēniem par UNESCO programmu „Pasaules atmiņa”, kā arī mācību stundu ietvaros cildinās UNESCO Latvijas dārgumus, izmantojot materiālus no „UNESCO mantojuma skapja”. Tāpat 5.-6.klašu skolēniem tiks organizēta zīmējumu izstāde „Uzzīmē latviešu tautas dziesmu”.
16.vidusskola organizēs aktivitāšu ciklu „Mantojuma skapis Latgales novadā”. Tā ietvaros no 10.oktobra līdz 14. oktobrim 1.-12.klašu audzēkņiem tiks rīkotas klases stundas par tēmu „Nacionālā savdabība mūsu novadā”. 13.oktobrī vidusskolēniem notiks viktorīna par tēmu „Vienoti dažādībā.” Savukārt 14.oktobrī skolēni piedalīsies pilsētas pasākumā – jauniešu mākslas izstādē „Piemineklis tagadnei.”
17.vidusskolā tiks organizēts aktivitāšu cikls „Latvijas un pasaules kultūras mantojuma skapis”. Tā ietvaros 8.-10.klašu skolēni veidos izstādi par Latvijas un pasaules kultūras mantojumu, kā arī prezentēs savus darbus kopīgā pasākumā.
Saskaņas pamatskolā tiks organizētas daudzveidīgas aktivitātes „UNESCO Latvijas dārgumu cildināšana”, kuru ietvaros notiks gan tematiskās stundas, gan arī tikšanās ar Daugavpils pilsētā un novadā atpazīstamiem cilvēkiem, kuri stāstīs par Latgales dārgumiem un UNESCO mantojumu. Mācību stundas tiks veltītas tādām tēmām kā „Pasaules reliģijas”, „UNESCO Pasaules mantojums”, „Latvijas dārgumi – Daugavas loki” un „Mana Latgale”. 13.oktobrī tiks organizēta tikšanās ar ES struktūrfondu informācijas centra informācijas vadības speciālistu O.Zuģicki par Daugavpils pilsētas un novada materiālā un nemateriālā kultūras objektiem, bet 14.oktobrī ar Daugavpils novada tūrisma, atpūtas, kultūras aģentūras „TAKA” pārstāvi R.Gradovski par “Daugavas lokiem”. UNESCO nedēļā plānota tikšanās arī ar bijušo Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāju un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pētnieka asistentu Daini Īvānu par tēmu „Baltijas ceļa ideja”.
13.oktobrī Vienības pamatskolā visās klasēs plānots rīkot audzināšanas stundas par tēmu „UNESCO Latvijas dārgumu cildināšana”. Katra klase ir izvēlējusies kādu no UNESCO Latvijas dārgumiem, kuru audzināšanas stundās cildinās un centīsies par to uzzināt ko vairāk. Izvēlēto UNESCO dārgumu vidū ir „Dainu skapis”, „Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcija”, „Daugavas loki”, „Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss”. Audzināšanas stundu mērķis ir cildināt vērtības, kas vieno tautu, raksturo tradīcijas, palīdz dziļāk izprast tautas vēsturi, veidot skolēnu personības identitāti. Tiks izcelta arī UNESCO loma Latvijai nozīmīgu vērtību izcelšanā un saglabāšanā.
Krievu vidusskola-licejs mācību stundu ietvaros organizēs vairākas aktivitātes, kas veltītas UNESCO Latvijas dārgumiem, kā arī vietējā kultūras mantojuma izzināšanai. 10.oktobrī 8.klases skolēniem tiks rīkota interaktīvā ģeogrāfijas stunda „UNESCO: fakti, cipari, objekti”, kuras laikā būs iespējas uzzināt par organizācijas vēsturi, mērķiem un uzdevumiem. Skolēni salīdzinās Latvijas objektus UNESCO mantojuma sarakstā ar līdzīgiem objektiem Eiropā. 12.oktobrī ģeogrāfijas stundā 9.klasē tiks rīkota virtuālā ekskursija „UNESCO mantojums Latvijā”: Strūves ģeodēziskais loks un citi objekti. Tās laikā skolēni tiks informēti par UNESCO mantojumu Latvijā, par nozīmīgākajiem dabas objektiem starptautiskajā un nacionālajā UNESCO mantojumu sarakstā. Pēc tam plānota saruna diskusija „Kāpēc tas ir mantojums? Šo objektu nozīme pasaulē un Latvijā”, kam sekos aptauja „Ar kādiem objektiem var papildināt šo sarakstu, kāpēc?”. 13.oktobrī angļu valodas stundā 12.klašu skolēniem tiks rīkota diskusija „Globālie izaicinājumi mūsdienu pasaulē”. Tās laikā īpaši tiks skatīti globālie ekoloģiskie izaicinājumi. Skolēni grupās pētīs izvēlēto problēmu, mēģinot noteikt tās aktualitāti Latvijā. 14.oktobrī cildinās vienu no UNESCO Latvijas dārgumiem – Rīgas vēsturisko centru. Plānota diskusija par to, kas ir Rīgas vēsturiskais centrs, kāpēc tas jāsaglabā, kādi līdzīgi dārgumi ir pasaulē un kur? UNESCO nedēļas laikā ētikas un sociālo zinību stundās 3.- 5.klašu skolēni tiks aicināti diskutēt par to, ko nozīmē mantojums, vai ir svarīgi saglabāt mantojumu, kas jāsaglabā dzimtajā pilsētā un valstī. Tiks organizēta arī radošā darbnīca „Mans mantojuma skapis”, kurā skolēni izgatavos un aprakstīs lietas, kuras viņi uzskata par mantojumu. Skolas bibliotēkā tiks rīkota arī izstāde „Mans mantojuma skapis”, notiks veiksmīgāko darbu prezentācija un skolēnu apbalvošana. Tiks rīkotas radošās darbnīcas un sarunas ar skolēniem „Kas ir mantojums”, kuru laikā tiks veidoti individuālie mantojuma skapji.
14.oktobrī plkst. 17.00 Daugavpils pilsētas domes Sporta un jaunatnes departamenta Jaunatnes nodaļa organizēs jauniešu mākslas izstādi „Piemineklis tagadnei”. Jaunatnes nodaļa aicina pilsētas jauniešus dalīties ar savām pārdomām par mūsdienu Daugavpils vērtībām – cilvēkiem, vietām, pasākumiem, tradīcijām, u.c., kas viņus iedvesmo, kā arī iztēloties modernu pieminekli, kas atgādinātu gan vietējiem, gan pilsētas viesiem, ka pilsētai ir ar ko lepoties te un tagad. Savas idejas jaunieši aicināti vizualizēt (zīmējumos, instalācijās, rokdarbu darinājumos, utt.) un iesniegt kopā ar darba aprakstu Jaunatnes nodaļā. Pēc darbu apkopošanas notiks izstāde un veiksmīgāko autoru apbalvošana. Izstādes laikā tiks organizētas darbnīcas un ierīkotas atpūtas zonas. Vairāk informācijas pie kontaktpersonas Artjoma Pučinska (65422304).

Vairāk informācijas
http://unesco.lv/lv/unesco-nedela-2016/unesco-nedela-2016-1/