Seminārs vecākiem “Korekcijas darba īpatnības darbā ar bērniem ar redzes traucējumiem”

24.11.2016.

Š.g. 22.novembrī Daugavpils pilsētas 9.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē notika praktiskais seminārs vecākiem „Korekcijas darba īpatnības darbā ar bērniem ar redzes traucējumiem”, kuru organizēja speciālās izglītības skolotājas I.Puķe un I.Grigorjeva un skolotāja logopēde G.Romanceviča.—–
Semināra sākumā speciālisti savā uzrunā vecākiem piedāvāja uz mirkli aizmirst, ka viņi ir vecāki, un kļūt par bērniem un paskatīties uz pasauli ar bērna acīm. Ar jauko video „Pa taciņu” no svētkiem, kas bija veltīti Pasaules Redzes dienai “Kopā ar mūsdienu draugiem Minjoniem”, vecāki kļuva par šo svētku dalībniekiem. Semināra dalībnieki uzzināja, ko prot acis, kas palīdz acīm uztvert pasauli, kā acis var atpūsties. Pēc video noskatīšanās mammas un tēti secināja, ka acis palīdz atšķirt krāsas un savas zināšanas viņi pielietoja, veicot uzdevumus ar paštaisīto metodisko materiālu. Nākamajā video sižetā vecāki paskatījās, cik veikli bērni no daļām prot salikt veselu attēlu. Ar lielu aizrautību vecāki minēja mīklas par dārzeņiem un augļiem, atrada to attēlus un salīdzināja ar dārzeņu un augļu ēnām. Semināra organizatori piedāvāja veikt acu vingrošanu, kuras gaitā vajadzēja uzmanīgi sekot ar acīm un veikt attiecīgas kustības ar tām. Nākamajās aktivitātēs vecāki uzzināja, kas palīdz acīm sajust pasauli. Ar lielu interesi viņi uzminēja pēc ožas, kādi produkti atradās mazās bundžiņās. Nākamajās aktivitātēs vecāki minēja pēc taustes, kas atradās brīnummaisiņā, pēc skaņas minēja, kam pieder šī skaņa. Semināra dalībniekiem bija piedāvāts praktiskais darbs ar interaktīvo tāfeli, kur viņiem vajadzēja savienot ciparus, noteikt pirmo skaņu vārdā un ierakstīt attiecīgo burtu, lai veidotos vesels vārds. Mūzikas video „Es meklēju sev draudziņu” vecāki ar prieku vēroja, kā bērni meklēja sev draugus, pēc tam viņam bija piedāvāti Minjonu attēlu pāri, mūzikās pavadījumā vecāki atrada sev vajadzīgo pāri.
Semināra noslēgumā speciālisti atbildēja uz vecāku jautājumiem par redzes uzmanības attīstīšanu, redzes slodzes ievērošanu, strādājot ar datoru. Speciālisti sagatavoja vecākiem bukletus ar ieteikumiem par redzes saudzēšanu un par to, kā palīdzēt savam bērnam apgūt valodu un runu, rekomendācijas artikulācijas vingrinājumu veikšanai. Brīnumaini pārsteigumi vecākus gaidīja sensorajā istabā, kur viņi zīmēja taciņas uz apgaismotā galda, darbojās ar kinētiskajām smiltīm, trenēja “acs – roku” koordināciju, veicot vingrinājumus labirintos, kā arī atslābināja acis, skatoties, kā mainās krāsas multisensorajā ierīcē. Vecāki pateicās par semināra organizēšanu un ir atvērti tālākajai sadarbībai ar iestādes pedagogiem.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
9.speciālās pirmsskolas iestādes
speciālās izglītības skolotājas
I.Puķe un I.Grigorjeva,
skolotāja logopēde
G.Romanceviča