12.vidusskolas absolvents, matemātiķis, kvantu fiziķis Andris Ambainis – Eiropas gada cilvēks Latvijā 2016

03.01.2017.

2016.gada 29.decembrī svinīgā ceremonijā attīstības finanšu institūcijas “Altum” zālē Andrim Ambainim pasniedza Eiropas gada cilvēka balvu. Matemātiķis ir viens no izcilākajiem Eiropas šī brīža zinātniekiem. Uzvarētājs noskaidrots iedzīvotāju balsojumā. Tituls ik gadu tiek piešķirts cilvēkam, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu.—– 
Intervijā Latvijas Radio Andris Ambainis teica: „Pirms 10 gadiem, atgriežoties no Kanādas Latvijā, man bija sapnis šeit iedibināt savu zinātnisko virzienu kvantu skaitļošanā un palīdzēt talantīgiem studentiem uzsākt savu ceļu zinātnē. Šo 10 gadu laikā man ir izdevies to piepildīt. Mums ir zinātniskā grupa, es vairs neesmu viens. Aiz manis ir vairāki cilvēki, mēs ļoti veiksmīgi konkurējam Eiropas mērogā.
Protams, esam maza valsts, tāpēc mums nevar būt visi iespējamie matemātikas un datorzinātnes virzieni, bet tur, kur mēs gribam, mēs varam būt ļoti spēcīgi.
Ļoti svarīgi, ka mēs uz to tiecamies, ka cenšamies šajā pasaules apritē sadarboties un mācīties no labākajiem cilvēkiem. Ja mēs to mēģinām, tad mēs to varam.”
1992.gadā Andris Ambainis absolvēja 12.vidusskolu un no 1992.gada līdz 1997.gadam studēja Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē. 22 gadu vecumā viņs ieguva doktora grādu. 1997.gadā A.Ambainis sāka studēt doktorantūrā Kalifornijas universitātē Bērklijā, kur sākās viņa aizraušanās ar kvantu skaitļošanas nozari. 2001.gadā viņs ieguva otru doktora grādu. Vairākus gadus Andris Ambainis strādāja Prinstonas Augstāko pētījumu institūtā Nūdžersijā (ASV). No 2004.gada līdz 2007.gadam bija docents Vaterlo universitātē Kanāda un nodarbojās ar pētniecību šīs universitātes Kvantu Skaitļošanas institūtā. Kopš 2009.gada Andris Ambainis ir profesors Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Datorzinātnes matemātisko pamatu katedrā. Viņš ir viens no vadošajiem Latvijas datorzinātniekiem kvantu informācijas tehnoloģiju un kvantu datorikas nozarē. 32 gadu vecumā Andris Amabainis kļuva par jaunāko Latvijas Zinātņu akadēmijas īsteno locekli šīs institūcijas vēsturē.
2012.gadā zinātnieks ieguva Eižena Ariņa balvu datorikā. 2013.gadā viņam piešķirta Latvijas ZA Lielā medaļa par izciliem rezultātiem kvantu skaitļošanas teorijā.

Rakstā izmantota LSM.LV publicētā informācija un foto.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 12.vidusskolas
direktora vietniece
Signe Kotova