Tradīcijas, kas apvieno

10.05.2017.

Daugavpils pilsētas 15.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē daudzo darbības gadu laikā izveidojušās stipras un noturīgas tradīcijas, kuras, laikam ritot, arvien tiek papildinātas.—–
Turpinot Latvijā uzsākto “Baltā galdauta svētku” tradīciju, šogad arī mūsu pirmsskolas izglītības iestādē tika svinēta Latvijas otrā dzimšanas diena. Grupu skolotājas ar bērniem organizēja teritorijas sakopšanu un veica pavasara darbus mazdārziņā. Kā jau pēc ražena darba pienākas, bērni gāja dažādās tautas rotaļās svaigā gaisā, ko organizēja pirmsskolas mūzikas skolotāja S.Kļavinska. Pēcpusdienas cēlienā pirmsskolas skolotāja V.Baranovska kopā ar bērniem, pieturoties svētku idejai, pie balti klātiem galdiem, uz kuriem likta rudzu maize, pīrādziņi, siers, dzērvenes un medus, kā arī dažādas zāļu tējas, atcerējās Latvijas simbolus, to, caur ko mēs atpazīstam Latviju pasaulē, un to, ko paši savām rokām esam darījuši savai Dzimtenei par godu. Mūsu pirmsskolēniem šis pasākums ilgi paliks atmiņā ar savu emocionālo piesātinātību un apziņu, ka viņi paši ir dūšīgi strādājuši un veidojuši šo svētku noskaņu ar saviem labiem darbiem un darbiņiem.
Jau otro gadu pēc kārtas esam piedalījušies ikgadējā mazo izpildītāju vokālā konkursā “Pīks un Pīka”, kurš notika š.g. 6.aprīlī Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centrā “Jaunība”. Kopīgs un mērķtiecīgs skolotājas un audzēkņu darbs ļāva sasniegt arī augstus rezultātus – Daniils Malinovskis (6 gadi, dziesma “Joka pēc alfabēts”) ieguva otrās pakāpes apbalvojumu, bet Alisa Petrova (5 gadi, dziesma “Pesenka Leopoļda”) – pirmās pakāpes apbalvojumu un pagodināta ar iespēju uzstāties koncertā Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.
Pirmsskolēni mācību gada laikā ir aktīvi darbojušies, piedaloties dažādos koncertos. “Labā un cieņas dienā” senioru dienas ietvaros tika organizēts pasākums ar mērķi godināt vecmāmiņas, vectētiņus un nopelniem bagātos darbiniekus, kuri daudzus savas profesionālās darbības gadus ir veltījuši tieši šai iestādei. Janvārī pirmsskolēni ar svētku koncertu viesojās Daugavpils sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centrā “Saskarsme”, dāvājot tā klientiem savus smaidus un sirds siltumu.
Pieredzes nodošana no paaudzes paaudzei ir viens no veidiem, kā nodrošināt vērtību aprites pēctecību, tāpēc gada laikā ir notikušas bērnu un vecāku radošo darbu izstādes, vecvecāku un vecāku bērnības atklātņu izstāde „Jaunajā gadā!”, tāpat katrā grupā notika vecāku meistarklases bērniem „Mūsu māmiņu zelta rociņas”.
Rūpējoties par sakoptu vidi, vācām izlietotās baterijas, piedalījāmies talkā un uzkopām Stropu ezera krastu.
Jau otro gadu pēc kārtas mūsu pirmsskolas izglītības iestāde piedalījās Eiropas Sporta nedēļā (ESN), kolektīva darbinieki un vecāki piedalījās lielākajā skriešanas seriālā Baltijā – BIGBANK Skrien Latvija, kā arī saliedētā bērnu, vecāku un skolotāju komandā piedalīsimies Latvijas veselības nedēļas aktivitātēs no š.g. 29.maija līdz 4.jūnijam.
Mūsu pirmsskolēni ir aktīvi valodu nošķiršanas modeļa realizētāji, par ko 3.maijā mūsu pirmsskolas skolotājas dalījās pieredzē un popularizēja savu darbu, piedaloties metodiskajā konferencē „Latviešu valodas apguve pirmsskolā”. Pirmsskolas skolotāja Ž.Borune darba grupā prezentēja savas pašdarinātās spēles motorikas attīstībai un latviešu valodas apguvei valodu nošķiršanas modeļa ietvaros režīma momentos. Pirmsskolas skolotāja J.Nedokosa dalījās pieredzē par audiovizuālo mācību palīglīdzekļu izmantošanu latviešu valodas apguvē bērniem ar VSNA, kā ar to palīdzību paaugstināt intereses par latviešu valodas apguvi un paplašināt iespējas jaunā materiāla netīšai uztverei.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
15.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja vietniece
A.Kucina,
pirmsskolas izglītības skolotājas
J.Nedokosa,
Ž.Borune