Daugavpils Ekoskola „Zīļuki” paceļ zaļo karogu

30.10.2017.

Š.g. 25.oktobrī Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestāde „Zīļuks” pulcēja Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu pārstāvjus uz svinīgu Zaļā karoga pacelšanu, bet turpinājumā sekoja seminārs “Mācību un izziņas ekskursiju organizēšana pirmsskolā – pedagogu labā prakse caurviju kompetenču attīstīšanā”.—– Pasākumu atklāja iestādes mazie „zīļuki”, dziedot pašsacerēto himnu un tika pacelts Zaļais karogs. Tad sekoja iestādes vadītājas A.Jukšas ievadruna par semināra tēmu. Tika stāstīts par to, ka mācību un izziņas ekskursija ir efektīva mācību organizācijas forma pirmsskolā, kuru izmanto savā ikdienas darbā iestādes pedagogi. Mācību ekskursiju laikā bērni trenē prasmes, kuras nevar iegūt nodarbību laikā grupā. Tās dod iespēju dažādot mācību procesu un dabiskos apstākļos iepazīties ar jaunām vietām, dažādiem priekšmetiem un parādībām, veidot realitātes saikni ar teoriju. Mācību ekskursijas, gatavošanās tām un pēcekskursiju aktivitātes bērniem sniedz iespēju pētīt un izzināt, novērot un veikt secinājumus, atklāt un saprast, eksperimentēt un risināt problēmas, raisa interesi par reālo situāciju, māca rīkoties praktiskās situācijās. Tās palīdz mainīt vidi, dažādot izglītības iestādes ikdienu, paaugstināt mācību un izziņas motivāciju, rada bērniem prieku.
Mācīšanās dabiskā vidē, iespēja redzēt, dzirdēt, izmēģināt un aptaustīt, arī sagaršot un saost veicina labāku atcerēšanos, veido plašāku priekšstatu par lietām un parādībām, lietpratību. Ir svarīgi, lai mācību ekskursija būtu labi sagatavota, lai mācību process ir jēgpilns, interesants, motivējošs un bērni saprastu, cik pasaule ir saistoša un cik interesanti ir mācīties.
Pēc tam vadītājas vietniece izglītības jomā I.Zīle dalījās ar labo praksi Ekoskolu programmas darbā, kas arī bija par pamatu šai tēmai, jo Ekoskolu programmas darbs tieši ir saistīts ar to, ka pedagogam pēc iespējas vairāk ir jāorganizē un jāplāno aktivitātes ārā, ārpus iestādes. Darbojoties jau trešo gadu Ekoskolu programmā, iestādes pedagogi ir sapratuši to, ka tā palīdz viņiem un virza pareizā ceļā uz pārmaiņām, ko piedāvā jaunais izglītības modelis. Jāuzsver tas, ka Ekoskolu programma neaprobežojas tikai ar vides pārvaldību – tā veicina izpratni par vidi, saistot to ar daudziem mācību priekšmetiem, veido attieksmi, vērtības un līdz ar to arī vēlmi rīkoties, turklāt procesā iekļaujot ne tikai mūsu iestādes dzīvē iesaistītos, bet arī apkārtējo sabiedrību, tādējādi veicinot kopējo vides apziņas attīstību. Pats galvenais – tika uzsvērts, ka integrētas, savstarpēji saistītas ikdienas rotaļnodarbības palīdz bērniem uzkrāt zināšanas, prasmes un attieksmes, kuras pāries kompetencēs. Šajā pasākumā piedalījās arī Vides izglītības fonda koordinators Edmunds Cepurītis, kurš apstiprināja to, ka Ekoskolu programmas galvenie uzdevumi ļoti sasaistās ar tiem, kurus piedāvā jaunais izglītības modelis un, protams, priecājās par „Zīļuka” sasniegumiem un iegūto Zaļo karogu, kā arī izteica piedāvājumu arī citām iestādēm pievienoties Ekoskolu programmas dalībnieku pulkam.
Noslēgumā tika demonstrēts pedagogu izstrādāto ekskursiju apkopojums un piedāvāti situāciju risināšanas video sižeti. Pedagogi J.Avotiņa un I.Jedigareva komentēja paveikto, kā arī pastāstīja par bērnu attieksmi, iespaidiem un ieguvumu no šāda veida nodarbību organizācijas. Ciemiņiem bija iespēja arī apskatīt pašu gatavotas spēles par Latviju, Daugavu un mežu, kas ir kā papildinājums apgūtajām zināšanām.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
26.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja vietniece izglītības jomā
Ilze Zīle