Daugavpils 15.vidusskolas skolēnu delegācijas vizīte Eiroparlamentā

21.12.2017.

Š.g. 15.decembrī Daugavpils 15.vidusskolas delegācija – 10., 11., 12.klašu skolēni – apmeklēja Eiroparlamentu Francijas pilsētā Strasbūrā. Tur viņi piedalījās jau tradicionālajā pasākumā „Euroscola”, kas paredzēts ES valstu jauniešiem. Šis pasākums ir kā Eiroparlamenta sēdes simulācija. Mūsu jaunieši kopā ar citiem 22 ES valstu pārstāvjiem tika sadalīti sešās grupās, un dažādās auditorijās viņi apsprieda tādas globālas tēmas kā vide un atjaunojamie energoresursi, drošība un cilvēktiesības, attīstības palīdzība trešajām valstīm, Eiropas nākotne, migrācija un integrācija, jauniešu bezdarbs.—–
Jaunieši uzklausīja katras valsts pārstāvju viedokli, tad pieņēma vienotu lēmumu problēmas risināšanai.
Mūsu skolēniem bija vienreizēja iespēja paust savu viedokli par šiem jautājumiem, piedāvāt pārdomātus lēmumus, jo viņi pirms tam veica apjomīgu darbu mājās. Un bija ļoti patīkami, ka plenārsēžu zālē diskusiju laikā skanēja arī tās idejas, kuras piedāvāja mūsu skolēni.
Šajā saspringtajā dienā jauniešiem bija iespēja iekļauties valodas vidē un uzlabot savas valodas prasmes, jo pasākuma darba valoda bija angļu valoda. Mūsu jaunieši bija pienācīgi sagatavoti. Tā bija lieliska pieredze, lai pārvarētu valodas barjeru. Svarīgi arī tas, ka jauniešiem bija iespēja ne tikai piedalīties parlamenta spēlē, bet arī iepazīties un sadraudzēties ar saviem vienaudžiem no citām ES valstīm.
Valērija Jefimova, 11.kl.skolniece, dalās savos iespaidos: “Eiropas Parlamenta apmeklējums deva man lielisku pieredzi, un es sapratu, cik svarīgi ir apgūt valodas. Šis pasākums bija interesants un aizraujošs, un es uzskatu, ka tādi notikumi ir nepieciešami mūsdienu jauniešiem, lai viņi saprastu, kas viņiem tiešām ir nozīmīgs, lai viņi varētu gūt pieredzi un dalīties tajā. Piedalīties projektā “Euroscola” bija gods mūsu komandai”.
Kas zina, varbūt pēc dažiem gadiem kādam no mūsu skolēniem būs iespēja strādāt Eiroparlamentā, izvirzīt un apspriest lēmumus, kas sekmēs ES un Latvijas labklājību.
Vēl ir jāpiebilst, ka brauciens uz Strasbūru un atpakaļ aizņēma veselu nedēļu, pa ceļam skolēni izbrauca cauri vairākām Eiropas lielpilsētām, apmeklēja muzejus un citas ievērojamas vietas. Bija burvīga iespēja gūt neaizmirstamus iespaidus ekskursijā Ziemassvētku Eiropā.
Karīna Simanoviča, 10.kl.skolniece, raksta: “Mums bija daudz interesantu un aizraujošu ekskursiju. Katra ekskursija bija pati par sevi īpaša. Ekskursijas mums bija Krakovā, Veličkas sāls raktuvēs, Prāgā, Drēzdenē, Aušvicas koncentrācijas nometnē un Strasbūrā, protams. Kā arī mums bija iespēja redzēt šo pilsētu neaizmirstamo Ziemassvētku skaistumu. To arhitektūra, apkārtne, ielas dekorācijas iedvesmoja un palika mūsu atmiņā. Interesanti, ka šīs pilsētas šķita līdzīgas viena otrai. Uzzinājām daudz jauna par šo pilsētu vēsturi, tradīcijām un īpatnībām”.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 15.vidusskolas
skolotāja
Jadviga Vasiļonoka