Frankofonijas dienas Daugavpilī 2018

26.03.2018.

Frankofonija (fr. La Francophonie) – pasaules franciski runājošo valstu starptautiskās sadarbības organizācija. Pirmo reizi terminu „frankofonija” 1880.gadā izmantoja franču ģeogrāfs Onezims Reklū, kurš savā planētas iedzīvotāju zinātniskajā klasifikācijā par pamatu uzskatīja valodu, kurā cilvēks runā.—– Eiropā, izņemot Franciju, frankofoni izvietoti galvenokārt Beļģijā (40% iedzīvotāju), Šveicē (20% iedzīvotāju) un Luksemburgā. Eiropas Savienībā un Šveicē franču valoda izplatības ziņā ir otrā lielākā (vairāk nekā 67 miljoni runājošo), sekojot vācu valodai (90 miljoni), bet apsteidzot angļu valodu (61 miljons).
Gēte rakstīja „Kurš nezina svešvalodas, tas nevar saprātīgi domāt arī savā dzimtajā valodā”. Tagad skolēniem ir iespējas apgūt vairākas svešvalodas, tai skaitā arī franču valodu. Mūsu pilsētā par tradīciju ir kļuvis franču dziesmu konkurss, kuru 7.martā organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP). Konkursā piedalījās Daugavpils 3.un 9.vidusskolas 5.-12.klašu skolēni un Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas audzēkņi.
Frankofonijas dienu laikā skolēniem bija piedāvāta iespēja arī parādīt savas spējas, piedaloties pilsētas radošo darbu konkursā. Vairāk nekā 30 darbu autori no Daugavpils 3. un 9.vidusskolām un Saskaņas pamatskolas kļuva par laureātiem. Darbi bija dažādi: zīmējumi ar miniatūrām franču valodā, darinājumi. Bija arī videodarbs par filmas motīviem.
Jau astoņos gadus DPIP sadarbojas ar Daugavpils Universitāti (DU). Konkursu žūrijā piedalījās DU Svešvalodu katedras vadītājs Sergejs Poļanskis un vieslektors no Francijas Mg. paed. Rafaēls Vegnērs (Raphaël Wegner). 22.martā DU koncertzālē notika noslēguma pasākums, kuru apmeklēja Francijas vēstniecības Latvijā atašejs franču valodas jautājumos Felicija Lorēna (Felicie Leurent). DU Humanitārās fakultātes dekāne Elīna Vasiļjeva stāstīja par sadarbību starp skolēniem un studentiem, kuri apgūst dažādas svešvalodas. Studenti parādīja skolēniem savus talantus dziedāšanā un teātra mākslā. 22.martā notika arī Frankofonijas dienām veltītā pilsētas konkursa laureātu apbalvošana.

Pasākumu fotomirkļi Frankofonija2018.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Marija Žilinska
t.65432102