Skolu ziņas: Erasmus + kursi Maltā

19.10.2018.

Daugavpils 13.vidusskola turpina īstenot Eiropas Savienības Erasmus + progarammas projektu „Skola – pamats ilgtspējīgai attīstībai”, kura mērķis – izmantojot Eiropas kolēģu zināšanas un pieredzi, pilnveidot skolas metodisko bāzi un internacionalizācijas darbību un veidot ilgtspējīga mācību procesa pamatus, kurš balstīts uz zināšanām un inovācijām.—–
No 8. līdz 12.oktobrim Daugavpils 13.vidusskolas skolotāja Žanna Papenoka piedalījās Erasmus+ programmas tālākizglītības kursos „Professional Development for Teachers of English as a Foreign Language in Secondary and Adult Education” Maltā. Kursos arī piedalījās skolotāji no Somijas un Vācijas.
Pirmdien notika iepazīšanās ar kursu dalībniekiem un pasniedzēju (Laura Downey, Link School of English Languge). Pēc tam sākās nodarbības un pirmajā dienā mēs apspriedām dažādas metodes un pieejas angļu valodas mācīšanā, ka arī runājām par izglītojamo tipiem, un kā tos noteikt. Otrajā dienas daļā bija organizēta ekskursija uz Gozo salu. Tā ir slavena ar majestātisko cietoksni „Citadella”.
Otrdien mēs apspriedām jautājumus un problēmas, saistītas ar gramatikas mācīšanu, un arī bija iespēja pašiem izpildīt daudzveidīgus uzdevumus un būt izglītojamo vietā. Pēc tam mums bija jāpadomā, kā mēs varētu šos uzdevumus modificēt, lai tie atbilstu izglītojamajiem, un prezentējām mūsu idejas. Otrajā dienas daļā mēs apmeklējām Madīnu, bijušo Maltas galvaspilsētu. Tā ir ļoti skaista viduslaiku pilsēta, kas atrodas pašā salas sirdī. Šaurās, līkumainās ieliņas un viduslaiku mājas ir saglabājušas līdz mūsdienām.
Trešdien mēs vērojām stundas skolā, kur mums notika nodarbības (Link School of English Language) un mums bija iespēja redzēt, kā strādā skolotāji Maltā,tā bija ļoti interesanta, vērtīga un noderīga pieredze. Otrās dienas daļā mēs devāmies ekskursijā uz Komino salu. Komino jeb Kemnura, kas ir mazākā no salām, ir praktiski neapdzīvota. Viena no skaistākajām vietām šeit ir par Zilo lagūnu dēvētais līcis.
Ceturtdien nodarbības tēma bija metodes un paņēmieni, kas varētu būt izmantoti, strādājot ar jauniem vārdiem, un dažādi uzdevumi, kas var palīdzēt izglītojamiem pildīt rakstiskus uzdevumus (rakstīt sacerējumus, esejas utt.). Ceturtdien mēs arī apmeklējām Valettu. Tā ir Maltas galvaspilsēta, valsts ekonomiskais un politiskais centrs, viena no interesantākajām Eiropas pilsētām.
Piektdiena bija kursu noslēguma diena, un sākumā mēs runājām par lasīšanas nozīmi angļu valodas apguvē. Pēc tam apspriedām iespējas, kuras piedāvā CLIL. Noslēgumā notika kursu izvērtējums un sertifikātu izsniegšana.
Malta ir eleganta un tajā pašā laikā ir pārsteidzoši bagāta ar noslēpumainiem pagātnes notikumiem. Brīnišķīgs ģeogrāfiskais stāvoklis, silts klimats, saule, tīra jūra, bagāta vēsture, sena kultūra, majestātiska arhitektūra, draudzīga atmosfēra, viesmīlīgi vietējie iedzīvotāji, tas viss piešķir Maltai milzīgu pievilcīgu spēku.
Dalība projekta mobilitātē ir lieliska iespēja gūt jaunu pieredzi un aprobēt jauniegūtās metodes mūsu skolā, paplašināt profesionālās zināšanas par aktuāliem jautājumiem, kā arī stimuls personīgai izaugsmei. Kursos gūto pieredzi mēs izmantosim savā darbā, gatavojoties mācību stundām, ka arī daloties pieredzē ar kolēģiem.
Pateicos par iespēju gūt jaunu pieredzi un iespaidus skolas direktorei A. Skutelei, projekta koordinatorei A. Guževai un angļu valodas skolotājai J. Maskaļovai.
Daugavpils 13.vidusskolas projektu “Skola – pamats ilgtspējīgai attīstībai” (Līgums Nr.2018-1-LV01-KA101-046839) līdzfinansē Eiropas Savienība.
Vairāk par Erasmus + programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv  sadaļā Erasmus +

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 13.vidusskolas skolotāja
Ž.Papenoka
T.29246164