Skolu ziņas: Valsts svētku nedēļa “Daudz laimes, Latvija!” Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā

22.11.2018.

Skaisti un radoši Krievu vidusskola-liceja skolēni un skolotāji sagaidīja Latvijas simtgadi, lai veicinātu skolēnu piederības apziņu un lepnumu par mūsu valsti. Skolas 1.stāva foajē varēja apskatīt skolēnu un skolotāju foto konkursa labāko darbu izstādi “Skaista mana zeme – Latvija”. Starpbrīžos notika latviešu filmu un multfilmu seansi.—–

   Licejistiem bija iespēja pilnveidot savas zināšanas un radošās prasmes integrētājās vēstures, matemātikas, sociālzinību, latviešu valodas, krievu valodas, klases stundās, veidojot posterus (liela izmēra plakātus) “Latvijas kultūra, zinātne un māksla 1920.-1940.g.”, prezentācijas “Latvijas kultūras mantojums” par dažādām tēmām: „Raiņa un Aspazijas sarakste”, „Suitu kultūrtelpa”, „Dainu skapis”, „Latvijas nacionālā bibliotēka”. Skolēni atdzejoja latviešu dzejnieku dzejoļus krievu un angļu valodā, filmēja un veidoja TV raidījumu „Mana Latvija” par nacionāliem simboliem un popmūziku, sasniegumiem sportā un zinātnē, piedalījās erudītu spēlē „Esam lepni dzīvot Latvijā”.
   7.-9.plūsmas skolēni, gatavojoties Valsts svētku nedēļai, izgatavoja Latvijas simtgadei veltītus piekariņus, kurus uzdāvināja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes un Daugavpils domes darbiniekiem. 6.,8., 9. plūsmas skolēni mājturības stundās gatavoja un rotāja Latvijas gardumus – kūkas un cepumus.

   Svētku nedēļas ietvaros skolā bija viesi. 10. klases skolēni tikās ar ASV armijas seržantiem Stīvenu Gidenu un Braienu Keleru, Latvijas Zemessardzes Studentu bataljona zemessargu un ASV vēstniecības pārstāvi Nilu Studentu. Viņi pastāstīja par NATO un Latvijas pienākumiem, privilēģijām NATO aliansē. 8. plūsmā notika tikšanās ar Valsts Robežsardzes Daugavpils pārvaldes Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta galveno inspektoru kapteini Pāvelu Rogožinu. Tikšanās devīze: “Latvija sākas un beidzas ar robežu!” Mūsu skolā viesojās Sociālās atmiņas pētniecības centra pārstāvji – dr.hist. Jānis Šiliņš un dr. hist. Uldis Neiburgs. Pasākuma mērķis – nostiprināt izpratni par galvenajiem procesiem, to cēloņiem un sekām, kas saistīti ar Latvijas valsts dibināšanu un neatkarības zaudēšanu.
   Nedēļas ietvaros licejā notika akcija „Atver durvis simtgadei” un svinīgie koncerti „Daudz laimes, Latvija!” 1.-12.plūsmas skolēniem un skolotājiem.
   Mēs lepojamies ar to, ka liceja 12.klases skolēns Daniels Rožko piedalījās valsts proklamēšanas gadadienai veltītajā muzikālajā programmā “18.11” pie Brīvības pieminekļa Rīgā. Svētku iestudējumu veidoja valsts vēsturē nozīmīgi skaņdarbi, kā arī dzeja un proza, uzsverot piemineklī pausto ideju par sabiedrības vienotību un paaudžu pārmantojamību.
Ar saviem labajiem darbiem un zināšanām mēs draudzīgi iesoļojām nākamajā Latvijas simtgadē.

Daudz laimes, Latvija!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja
direktores vietniece audzināšanas jomā
Alīna Grigorjeva
t.65476098