Robotikas sacensības 2019

04.02.2019.

Diez vai čehu rakstnieks Karels Čapeks kādreiz varēja iedomāties, ka viņa izdomātais termins „robots”, kurš pirmo reizi tika minēts lugā „Rossum’s Universal Robots” 1921.gadā, pēc 100 gadiem vairs nebūs izdomājums, bet būs reāli eksistējošs un funkcionējošs izgudrojums. Robotika strauji attīstās, un nākotnē tā kļūs par ikdienas sadzīves nepieciešamību. —–
Daugavpilī šī industrija tiek aktīvi attīsta jau šodien. Pēdējo trīs gadu laikā robotika ir kļuvusi populāra un pieprasīta skolēnu vidū. Daugavpils robotikas pulciņu dalībnieki (gan pirmklasnieki, gan 12.klases skolēni) katru gadu veiksmīgi piedalās vietējās, reģionālās un Latvijas mēroga robotikas sacensībās.
Š.g. 17.janvārī Daugavpils 15.vidusskolā notika robotikas sacensības starp Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu robotikas pulciņiem, kurās dalībnieki pārstāvēja Daugavpils 3.vidusskolu, Daugavpils Krievu vidusskolu-liceju, BJC „Jaunība” robotikas klubu un Daugavpils 15.vidusskolu. Jaunie robotikas izgudrotāji izmantoja iespēju sacensties, pilnveidojot savas prasmes un iemaņas, novērojot citu dalībnieku domāšanas un rīcības stratēģiju, lai turpmākajās sacensībās pierādītu savu konkurētspēju un gūtu uzvaras lielāka mēroga sacensībās.
Latvijas čempionāta rezultāti, kur vieni no labākajiem robotiem bija tieši roboti no Daugavpils, apliecina to, ka padarītais darbs ir rezultatīvs un līdz šim nozares attīstības perspektīvas Daugavpilī nav veltīgi atbalstītas un realizētas. Gūtie rezultāti liek cerēt uz vēl lielākām perspektīvām un uzvarām, kā arī uz kvalitatīvāku un veiksmīgāku attīstību.
Latvijas robotikas čempionāts tika organizēts 26.janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijā 9 disciplīnās: Mini Sumo, Lego Sumo, iRobot Sumo, Lego Līnijsekošana, Līnijsekošana (brīvā konstrukcija), Lego Folkrace, Folkrace (brīvā konstrukcija), Freestyle, VEX un šogad pirmo reizi notika sacīkstes arī jaunā disciplīnā – dronu sacensības. Čempionātā piedalījās 341 robots no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Lego sumo disciplīnā Vitas Petrovas (Daugavpils 15.vidusskola) konstruētais robots “Beetle” ieguva godalgoto 2.vietu, robots “Liker”, kuru konstruēja skolēni Vadims  Černihovičs un Artjoms Loss (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs) ieguva 3.vietu no 108 iespējamajām vietām.
Tādi rezultāti tiešām iedvesmo un liek aizdomāties par robotikas attīstības stratēģijas perspektīvām un realizācijas iespējām. Ja strādāsim tā arī turpmāk, tad var apgalvot, ka Daugavpils pilsēta tuvākajā nākotnē varētu kļūt par Latvijas robotikas galvaspilsētu.
Esam pateicīgi Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei par atbalstu un ceram arī uz turpmāko sadarbību robotikas nozares attīstības jautājumos Daugavpilī.

Informāciju sagatavoja
Daugavpils 15.vidusskolas informātikas skolotājs,
Robotu draudzības sacensību galvenais tiesnesis un koordinators
Dmitrijs Marcinkevičs