Skolu ziņas: Starptautiskā izglītības izstāde “Skola 2019” – iespēja uzzināt, izmēģināt un iedvesmoties!

05.03.2019.

1.martā projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 ”Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros Daugavpils 10.vidusskolas 11.–12.klašu skolēni apmeklēja Starptautisko izglītības izstādi “Skola 2019”, kas notika Rīgā, Ķīpsalā. —–

Šogad izstāde “Skola 2019” svinēja 25.jubileju. Plkst.11.00 notika izstādes atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās LR Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, Starptautisko izstāžu priekšsēdētājs Viesturs Tīle un izstādes “Skola” vadītājs Valts Jirgensons. Izstādes jubilejai tās dalībnieki pagatavoja 20 dzimšanas dienas tortes, kuras apmeklētāji varēja nogaršot. Skanēja mūzika Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Rīgas Doma kora skolas bigbenda izpildījumā.
Izstādē piedalījās turpat 120 dalībnieki no 11 valstīm. Jaunieši uzzināja par Latvijas un ārvalstu augstskolu un citu mācību iestāžu piedāvājumu, jaunajām mācību programmām, interešu izglītību, svešvalodu un dažādu mācību kursu piedāvājumu, tikās ar izglītības iestāžu pārstāvjiem un guva atbildes uz interesējošiem jautājumiem.
Pirmo reizi darbojās divas “Atvērtās skatuves”, kurās izstādes dalībnieki piedāvāja lekcijas, seminārus un savu mācību iestāžu prezentācijas. Jaunieši vēroja dažādas prezentācijas, piedalījās aktivitātēs un konkursos, to skaitā iepazinās ar Transporta un sakaru institūta unikālu bakalaura studiju programmu „Robotika“, dažiem mītiem par Latvijas Lauksaimniecības universitāti, apmaiņas programmām vidusskolēniem ārvalstīs, uzzināja par studijām un pētniecību ārzemēs, stipendiju iespējām, atlaidēm u.c. Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācija jauniešiem piedāvāja individuālas konsultācijas. Darbojās karavīru ieroču un ekipējuma, militārās tehnikas izstādes, humanoīdo robotu NAO šovs.

Izstādes laikā bija rīkoti profesionālās meistarības konkursi, kuros studenti demonstrēja savas zināšanas un prasmes dažādās nozarēs: web-dizainā un datorgrafikā, mehatronikā, ēdienu gatavošanā, skaistumkopšanas pakalpojumos u.c. Jaunieši piedalījās aktivitātēs un izmēģināja dažādus arodus.
Vienlaicīgi Ķīpsalā darbojās “Latvijas Grāmatu izstāde 2019”, kurā varēja aplūkot grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas un tikties ar rakstniekiem.

Izglītības izstādes “Skola 2019” apmeklēšana ļāva jauniešiem iespēju iegūt aktuālu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēm, „iemēģināt roku” dažādās profesijās un palīdzēt izvēlēties piemērotāko izglītības ceļu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas pedagoģe karjeras konsultante
Jekaterina Kovaļevska