Daugavpilī Karjeras nedēļā izzinās nākotnes profesijas

08.10.2019.

Daugavpilī no 14. līdz 18.oktobrim norisināsies ikgadējā Karjeras nedēļa (KN), kuras fokusā ir nākotnes profesijas. Karjeras nedēļa šogad tiek aizvadīta ar saukli “Ielogojies nākotnē!”, rosinot jauniešus apzināties straujās izmaiņas tehnoloģijās, sabiedrībā un vidē, kas nosaka nepieciešamību jau tagad attīstīt specifiskas prasmes un kompetences, lai veiksmīgi iekļautos nākotnes darba tirgū. —–
Karjeras nedēļas laikā Latvijas skolās un citās izglītības iestādēs notiks dažādi karjeras veidošanai veltīti pasākumi, radošās darbnīcas un diskusijas, kur tiks akcentēta dažādu prasmju un tehnoloģiju loma nākotnes profesijās.
Karjeras nedēļas laikā skolēniem būs iespēja piedalīties dažādos izglītojošos pasākumos, spēlēs, darbnīcās, iepazīstoties ar dažādu profesionālo darbības jomu attīstības tendencēm, izmaiņām darba tirgū. KN pasākumu dalībnieki tiks aicināti apzināt tās prasmes, kuras būs nepieciešamas nākotnes darba tirgū. Jauniešiem būs iespēja uzzināt, ko dažādu mūsdienu profesiju pārstāvji domā par to, kā viņu profesija mainīsies tuvākā un tālākā nākotnē.
Vidusskolēniem un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem Kuldīgā, Daugavpilī, Valmierā, Ogrē un Rīgā būs iespēja piedalīties aizraujošā diskusijā “Šodien sākas nākotne!”. Uz diskusiju aicinātas iedvesmojošas personības, lai spriestu par tehnoloģiju un mākslīgā intelekta nozīmi mūsdienās, to attīstību tuvākajā desmitgadē un ietekmi uz nākotnes darba tirgu. Diskusijas dalībnieku vidū ir TET robotu tehnoloģijas izveidotāja un robotu treneru vadītāja Inese Zariņa, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pārstāve Linda Curika, kopienas „Riga TechGirls” līdzdibinātāja un virtuālās realitātes platformas bērniem ar autismu izveidotāja Marina Petrakova, kā arī virkne pētnieku un uzņēmēju, kuri jau šobrīd strādā ar nākotnes tehnoloģijām. Diskusijas vadīs izaugsmes treneris Dinārs Zāģeris.
Daugavpilī diskusijā ar jauniešiem par nākotnes tehnoloģijām un karjeru piedalīsies komunikāciju praktiķis, RTU sabiedrisko attiecību departamenta direktors Ivars Svilāns un kopienas „Riga TechGirls” līdzradītāja un jaunuzņēmēja Marina Petrakova.
Kā arī Karjeras nedēļas laikā Daugavpils pilsētas skolu jauniešiem būs iespēja piedalīties Karjeras nedēļas atklāšanas pasākumā “Nākotnes profesijas: Izaicinājumi un izvēle!”, praktiskajā seminārā “Īsteno sapni par savu biznesu”, kur gan ar interaktīvu metožu palīdzību skolēniem būs iespēja pārbaudīt savus spēkus ideju radīšanā un prasmi darboties komandā, gan dažādās meistardarbnīcās un nodarbībās – izzinot tādu jomu nākotni kā dizains, fotomāksla, IT, būvniecība, transports, militārā joma u.c.
Par karjeras nedēļu
Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā jauniešiem ir iespēja iepazīt iespējamo nodarbošanos nākotnē, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.  
Karjeras nedēļas pasākumus organizē 83 Latvijas pilsētas un novadi. Jau otro gadu daļa Karjeras nedēļas pasākumu notiek ESF projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros. Šogad KN piedalās teju visi projektā iesaistītie partneri – 75 Latvijas pilsētu un novadu pašvaldības un pašvaldību apvienības un 17 profesionālās izglītības kompetences centri.
Karjeras nedēļu jau septīto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldi, vispārējās, profesionālās un augstākās izglītības iestādēm, pilsētā esošajiem uzņēmumiem un organizācijām.
KN Atklāšanas pasākumus finansē ESF projekts “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.
Karjeras nedēļas pasākumu programma pilsētu un novadu skolās pieejama tīmekļa vietnē: viaa.gov.lv/karjerasnedela, http://www.izglitiba.daugavpils.lv/, savukārt jaunumi sociālajos tīklos facebook.com/TavaiKarjerai, facebook.com/VIAA.LV, draugiem.lv/viaa, twitter.com/TavaiKarjerai un twitter.com/VIAA_LV.

Informāciju sagatavoja:
Santa Čeirāne
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
Pedagoģe – karjeras konsultante
Tālr.29196866, santa.ceirane@ip.daugavpils.lv