Pirmsskolu ziņas: Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestāde – Ekoskola „Zīļuks” RĪKOJAS

13.11.2019.

Latvijas Ekoskolas ik gadus piedalās nedēļu ilgā starptautiskā kampaņā „Ekoskolu Rīcības dienas” ar mērķi uzrunāt sabiedrību, vērst uzmanību nozīmīgām vides problēmām un ikvienu rosināt uz rīcību, kas var palīdzēt šīs problēmas mazināt. Nedēļas laikā tiek organizēti dažādi izglītojoši un interaktīvi pasākumi, kuru mērķis ir piedāvāt risinājumus, kā iespējams iesaistīties globālās problēmas risināšanā ar vietēja mēroga rīcībām. —–
Šogad Rīcības dienas notika no 4.-10.novembrim un bija veltītas Klimata krīzes tēmai. Katastrofālas klimata pārmaiņas, par kādām brīdina zinātnieki, ir iespējams novērst. Tas ir atkarīgs no mūsu izvēlēm un radītā CO2 piesārņojuma.
Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādes „Zīļuks” bērni aktīvi iesaistījās Rīcības dienu organizācijā: sprieda par Klimata krīzes cēloņiem, cilvēku rīcību un tās sekām, izgatavoja plakātus par Klimata krīzes tēmu, lai pēc tam ielās uzrunātu garāmgājējus. ”Zīļuka” bērni devās arī uz kaimiņu Daugavpils pilsētas 21.pirmsskolas izglītības iestādi „Liesmiņa”, lai pievērstu bērnu un skolotāju uzmanību globālajām dabas krīzēm pasaulē, to cēloņiem, kā arī mācītu labo praksi – kā var rīkoties bērni un pieaugušie, lai mazinātu vides problēmas.
Lai turpinātu izzināt šo aktuālo tēmu, turpinās sadarbība ar AS ”Daugavpils Satiksme”, kuras administrācija iepriekšējos gados un arī šogad ir atsaukusies mūsu pirmsskolas iestādes aicinājumam izvietot pilsētas sabiedriskajā transportā bērnu veidotus plakātus par dabas un ūdens saudzēšanu ikdienā un šīs rīcības nozīmi. Ūdens tēma ir Ekoskolas „Zīļuks” 2019./2020.mācību gada galvenā tēma, kuras ietvaros bērni un viņu ģimenes, kā arī iestādes darbinieki izzinās, izpētīs ūdeni un tā īpašības dažādās aktivitātēs, mācīsies saudzēt ūdens resursus dabā, taupīt ūdeni sadzīvē un aicinās to darīt arī citus. Tēmas ietvaros ir plānota sadarbība ar Daugavpils pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrību SIA “Daugavpils ūdens”, lai dotos ekskursijās uz ūdens attīrīšanas objektiem un organizētu kopīgas izglītojošas aktivitātes. Lai mums kopā izdodas!

Rīcības dienas 2019

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītājas vietniece izglītības jomā
un Ekoskolu programmas koordinatore Ilze Zīle