Skolu ziņas: Ilgeiro – tā ir ilgtspējība Eiropā: Daugavpils 3.vidusskolas skolēnu apmācīšana Vācijā

03.12.2019.

Kas ir ilgtspējība? Kādā ir tās nozīme mūsdienu dzīvē, un kāda nākotnei? Cilvēki vēlas dzīvot tīrā un veselīgā pasaulē. Par to daudz tiek runāts un diskutēts, tomēr ko tieši varam darīt, lai pasaule un apkārtne būtu dzīvei draudzīga ne tikai mums, bet arī nākamajām paaudzēm. Konkrētās darbības vai aktivitātes vides saglabāšanā var būt ļoti vienkāršas, bet būtiskas, piemēram, putnu mājiņu veidošana, meža tīrīšana un meža resursu pētīšana, plastikas iepakojuma samazināšana, atkritumu šķirošana, utilizācija vai pārstrāde u.c. —–
Ar visām šīm aktivitātēm nodarbojās Daugavpils 3.vidusskolas projekta komanda, kas š.g. 25.-29.novembrī bija ERASMUS+ projekta “Ilgeiro (Ilgtspējība – Eiropas Nākotne”) apmācību braucienā Vācijā, Hofheimā, un viesojās Brühlwiesenschule. 6 skolēni un 2 skolotāji visas nedēļas laikā pētīja videi problemātiskos jautājumus, darbojās gan skolā, gan mežā, apmeklēja atkritumu pārstrādes rūpnīcu, pētīja iepakojumu veidus, apmeklējot veikalus un vietējos tirdziņus, mācījās pārstrādāt veco papīru un veidot no tā jaunus materiālus, pētīja CO2 ietekmi uz vidi un savu lomu šajā procesā.
Darja Gurina stāsta: “Vācija ir ļoti skaista valsts. Es biju pirmo reizi Frankfurtē un sapratu, ka vācieši mīl savu pilsētu un dara visu iespējamo, lai tā būtu glīta un veselībai draudzīga. Lielu iepaidu guvu, apmeklējot atkritumu pārstrādes rūpnīcu. Tas man ļāva aizdomāties par to, cik daudz atkritumu paliek pēc cilvēku darbības un kā ir nepieciešams tos utilizēt, nenodarot pāri dabai. Man ļoti patika dzīvot viesģimenēs, sadraudzēties ar vienaudžiem no citām valstīm.”
Sofija Firsova un Darja Ļizunova dalās savā pieredzē: “Vācijā bija ļoti interesanti. Mēs pirmo reizi bijām Frankfurtē. Mūsu darbnīcā mēs taisījām jaunas lietas no veciem materiāliem: jaunu krāsainu papīru no vecām avīzēm, svečturus no konservu burkām. Atkritumu pārstrādes stacijā mēs uzzinājām, kā pareizi jāšķiro atkritumi un kāpēc tas ir svarīgi. Mēs ļoti sadraudzējāmies ar visiem projekta dalībniekiem, un mūsu viesģimenes bija ļoti viesmīlīgas. Viss bija aizraujoši, un tagad mēs jūtamies daudz pārliecinātāki par mūsu angļu valodas zināšanām.”
Mēs visi novērojam klimata izmaiņas, globālās sasilšanas procesus, un mūsu jaunajā projektā mēs ne tikai runājam par vides ilgtspējības jautājumiem, bet arī mācāmies praktiskās lietas un īstenojam darbības, lai mūsu vide priecētu gan mūs, gan nākamās paaudzes.

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas projektu „Sustainabilty-Europe’s Future” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas
angļu valodas skolotāja
Helēna Skripničenko